REVIEW

The Host


Jan Luijsterburg | 08 november 2007

In de openingsscène van de Zuid-Koreaanse film The Host geeft een enge Amerikaanse geleerde opdracht een enorme voorraad bedorven formaldehyde door het afvoerputje te gieten. Het gevolg wordt snel duidelijk: muterende diersoorten in de Han-rivier, een gigantisch monster dat aan de brug hangt, rondzwemt, en zich ook aan land doet gelden. Horror, staat er dan op het doosje, maar dit is veel meer dan zomaar een genrefilm à la Jaws.

The HostZo zit de film vol met politieke statements. Naast die geschifte professor zijn er verwijzingen naar overspannen en sensatiegerichte manier waarop er op het SARS virus gereageerd werd. De hele stad wordt afgezet zonder dat duidelijk is wat er aan de hand is, uit de televisie komen slechts onzinnige speculaties. De Amerikanen komen er slecht vanaf.

Primair is The Host echter een familieverhaal, over een gezin dat bestaat uit een vader met drie kinderen. Bepaald geen modelfamilie. Een boogschietende dochter, een impulsieve intelligente zoon, een lamlendige, matig begaafde zoon die met de vader een eettentje runt aan de rivier. Deze zoon heeft een dochter die door het monster gegrepen wordt en in de rivier verdwijnt.

Als het meisje via haar mobieltje levenstekenen vertoont zetten de achtergebleven familieleden een reddingsactie in, die hen door de riolen van Seoul voert.

Het monster ziet er behoorlijk echt uit; er is flink uitgepakt met computeranimaties. Een groot deel van de extra’s die op een bonus-DVD meegeleverd zijn gaan over de even bewerkelijke als professionele manier waarop het monster tot leven gebracht is. Er is volop spanning, er zijn overtuigende schrikmomenten, en voor het allemaal te zwaar op de hand wordt is er al lang weer een slapstick-achtige onderbreking. Knap is dat al die elementen, spanning, humor, familiedrama en politiek statement, elkaar nergens in de weg zitten en volkomen vloeiend in elkaar overgaan.

The Host

In het thuisland was de film een enorm kassucces. Regisseur Joon-ho Bong toonde eerder al met de politiefilm Memories of Murder een extra dimensie toe te kunnen voegen aan schijnbaar uitgemolken genres. Topentertainment met een inhoudelijk kartelrandje dat de film interessant en intrigerend maakt.


Aanvullende informatie:
Zuid-Korea, 2004
Speelduur 115 minuten
Regie: Jooh-Ho Bong
Scenario: Joon-ho Bong, Chul-hyun Baek, Won-jun Ha
Muziek: Byung-woo Lee
Met: Kang-ho Song, Hie-bong Byeon, Hae-il Park
Extra: Puppet Animatronix (7 min), Creature Animation (19 min), The Characters (4 min), Training the Characters (5 min), Designing the Creature (11 min), Making the Creature (16 min), Gag Reel (4 min), Sound Effects (9 min), Stills Gallery (8 min), Memoires of the Sewer (10 min), Deleted Scenes (23 min)
Beeld: 16:9 anamorf
Geluid: DTS / dolby 5.1
Uitgave: A-Film 
Website: http://www.hostmovie.com

EDITORS' CHOICE