REVIEW

Koop - Koop Islands


Jan de Jeu | 22 november 2007

Koop staat voor co-operation en wordt gevormd door de twee, uit Uppsala afkomstige maar nu in Stockholm wonende, Zweden Magnus Zingmark en Oscar Simonsson.

Koop - Koop IslandsHun muziek bevindt zich in het gebied van de lounge, chill out en acid jazz. Het wordt gekenmerkt door het aantrekkelijke en zo kenmerkende melodieuze aspect van de traditionele swing in combinatie met moderne elektronische muziek en heldere vrouwenstemmen.

Na ‘Waltz For Koop’, en een latere schijf met alternatieve takes, is ‘Koop Islands’ het meest recente album van het duo. Op cd is het al enige tijd te krijgen maar nu is er dan ook een lp versie met daarop negen composities die voor het merendeel geschreven zijn door de beide heren zelf.

Uitzondering daarop vormt o.a. het eerste nummer dat mede op naam staat van de Noorse zangeres Ane Brun.

Zij geeft opener ‘Koop Island Blues’ vocaal meteen - mede door toedoen van Karl Frid’s trombone - een heerlijk swingend en tegelijkertijd zonnig karakter mee. De accordeon doet me overigens even denken aan Gotan Project. Voor het daarop volgende swingende ‘Come To Me’ blijft Karl Frid nog even staan maar staat Ane haar plek af aan ‘vaste’ Koop zangeres Yukimi Nagano. Zij is tevens te horen in de afsluiter van de A kant; ‘I See A Different You’ met daarin een lekkere vibrafoonsolo.

Het laatste nummer is meer electronic en minder jazzy van karakter. Al met al een lichter en luchtiger plaat dan ‘Waltz For Koop’ en niet zo extreem als je zou verwachten op grond van de hoes waarop beide mannen met getekende wenkbrauwen, kleurrijke ogenschaduw, rouge, gestifte lippen en zelfs een parelkettinkje te bewonderen zijn.

EDITORS' CHOICE