REVIEW

Marc Cohn - Marc Cohn


Jan de Jeu | 29 november 2007

Ook al heeft de Amerikaanse singer songwriter Marc Cohn dan na zijn eerste album getiteld ‘Marc Cohn’ nog in 1993 ‘The Rainy Season’, in 1998 ‘Burning The Daze’, en recenter nog ‘Live 04-05’ uitgebracht, toch is het met name die eerste schijf uit 1991 die de meeste indruk gemaakt heeft.

Marc Cohn - Marc CohnOok heden ten dage heeft het debuut album nog niets van zijn glans verloren. En dan heb ik het niet alleen over het openingsnummer ‘Walking In Memphis’ dat terecht uitgroeide tot een wereldhit. Onder de elf songs, waarvan alleen het door Willie Dixon geschreven ’29 Ways’ niet uit de pen van Marc afkomstig is, is geen enkele zwakke broeder aan te wijzen.

Stuk voor stuk zijn het intrigerende teksten omkleed door fraaie melodieen, waarbij de fluwelen bariton van Cohn de ene keer in gospel stijl - ‘Walking In Memphis’- ondersteund wordt door backing vocals van o.a. Ada Dyer en Vivian Cherry, terwijl hij bijvoorbeeld in ‘Perfect Love’ samen te horen is met collega James Taylor.

Zowel qua stem als qua pianospel doet Cohn mij af en toe in de verte denken aan Bruce Hornsby al moet gezegd worden dat de opnamekwaliteit van deze schijf beter is dan van de mij bekende Hornsby albums. Voor een deel is dat voor deze gelimiteerde Ultradisc II re-issue op Gold CD terug te voeren op de mastering van Shawn R. Britton die met behulp van het Gain 2 System van Mobile Fidelity Sound Lab ten opzichte van de originele cd de toch al goede klankkwaliteit nog verder heeft weten te verbeteren.

EDITORS' CHOICE