REVIEW

Solveig Slettahjell


Jan de Jeu | 22 november 2007

Ik heb iets met Noorse zangeressen. Mensen die mij kennen roepen nu meteen; nee, je hebt iets met vrouwenstemmen in het algemeen. Oké, maar binnen die groep zijn er een aantal die afkomstig zijn uit dat mooie Scandinavische land. Wanneer die stemmen iets gemeen hebben is het wel een bepaalde helderheid en onderkoeldheid als van een Noorse winter.

Solveig SlettahjellEen uitzondering daarop is Solveig Slettahjell. Haar stem is verre van koel. In tegendeel; hij is warm en bestrijkt een groot gebied waarbij hij ook de wat lager gelegen regionen bestrijkt. Een perfecte stem om een CD vol te zingen met melancholieke nummers die associaties oproepen met een Noorse blokhut, kompleet met een knapperend houtvuurtje en een hartverwarmend drankje.
En dat is nu precies wat deze dame doet op haar inmiddels alweer vijfde CD. Het intieme karakter wordt nog eens extra onderstreept door de opnamelocatie; haar eigen woning waar zij de Steinway bespeelt die zij kocht nadat zij op het Noorse Kongsberg jazzfestival de Vital-Pris won.

Haar langzame frasering leent zich uitstekend voor een Tom Waits nummer als ‘Time’ en John Lennon’s ‘Because’. Maar ook voor de prachtig gearrangeerde traditionele ‘lullabies’ “Bed Is Too Small’ en ‘Baby’s Bed’s A Silver Moon’. In dit laatste nummer wordt ze begeleid door het volledige ensemble met uitzondering van broer Olav Slettahjell die alleen - samen met Solveig -in het breekbare ‘Oh Sweetly’ op vocale wijze acte de présence geeft; Sjur Miljeteig op Trompet, Multi instrumentalist Peder Kjellsby, Per Oddvar Johansen op drums en Jo Berger Myhre op bas.

Veertien Engelstalige intieme meester-werkjes, voor het merendeel geschreven door Solveig en/of leden van haar Slow Motion Quintet, waarbij je als luisteraar af en toe het gevoel hebt dat je als voyeur inbreuk doet op haar privacy. Zoals in ‘Leave Me Here’ waarbij zij zichzelf begeleidt op haar Steinway en alleen Sjur’s trompet op een gegeven moment lichte accenten legt; kippenvel. Een prachtige CD die dankzij de inspanningen van het audiofiele ACT label ook in klankmatige zin bevredigt.


Aanvullende informatie:
Format: CD ACT 9017-2
Label: The ACT Company
Distributie: Challenge Records

EDITORS' CHOICE