REVIEW

Blitzen Trapper- Wild Mountain Nation


Leo Wubbolt | 29 november 2007

De derde plaat van Blitzen Trapper heeft de hoekigheid van Gang of Four; de nerveuze springerigheid van Punishment of Luxury; de variatie van A Sudden Sway en de muzikaliteit van de Smithereens of Arthur Lee’s Love.

Blitzen Trapper- Wild Mountain NationUitgekomen op het Sub Pop label; het label dat ons al veel moois bracht zoals Nirvana, Low, Mark Lanegan, the Wipers en the Walkabouts.
Vijftien liedjes in allerlei uiteenlopende stijlen, niets is heilig of wordt geschuwd en ik zou nog wel meer referenties op kunnen noemen bij het afspelen van de cd. Het brengt je keer op keer in verwarring; hetzij wel een prettige. Je hebt van die platen die vlees nog vis zijn, waar het lijkt of de bandleden tijdens de opnamen steeds rollebollend over de studiovloer zijn gegaan over de te volgen muzikale koers.

Daar is bij Blitzen Trapper weinig van te merken. De groep weet precies wat ze wil en laat dat in bijna ieder nummer blijken. Spelplezier en inventiviteit staan bovenaan in het credo van de band.

Het opnameproces begint op een simpele 4-sporenrecorder, gaandeweg worden de lagen muziek toegevoegd aan die basis, met alles wat binnen handbereik ligt aan exotische instrumenten.

Blitzen Trapper- Wild Mountain Nation

De heren zijn fans van allerlei soorten vervormers op stemmen en gitaren; de psychedelica slaat af en toe heftig toe, zoals op Hot Tip/ Tough Cup, om direct daarna in meerstemmige samenzang in The Green King Sings de luisteraar op het verkeerde been te zetten. De kwaliteit van de opnamen is matig, met hifi heeft het weinig te maken. Er is weinig kanaalscheiding, het klinkt allemaal wat dof, maar daar gaat het bij deze plaat niet om.

De band is in november in Nederland om Wild Mountain Nation te promoten en ik ben heel benieuwd hoe het clubcircuit zal reageren; op naar Vera!


Aanvullende informatie:
Blitzen Trapper- Wild Mountain Nation.
Sub Pop spcd 768.
Distributie: de Konkurrent.

EDITORS' CHOICE