REVIEWSony

Sony STR-DA3300ES


Eric de Boer | 06 december 2007 | Fotografie Eric de Boer | Sony

Onlangs presenteerde Sony de nieuwe line-up van haar ES-serie Home Theater receivers. Deze serie is sinds een jaar bewust meer onder de aandacht gebracht door Sony, de letters ES staan voor Elevated Standard, ofwel betere technieken en prestaties dan de standaard Sony lijn. HiFi.nl testte voor u de goedkoopste telg uit de familie van receivers, de STR-DA3300ES. Een verrassend verslag.

Functies en technieken van de STR-DA3300ES

Sony zou Sony niet zijn als een dergelijke receiver niet de nieuwste snufjes en technieken aan boord zou hebben. Voorbereiding op HD en Blu-Ray zijn natuurlijk aanwezig, maar ook een aansluiting voor digitale media zoals mp3 spelers en natuurlijk een meerkanaals tulpaansluiting voor onder andere SACD spelers ontbreken niet. Waarmee Sony natuurlijk ook haar eigen PlayStation3 volledig ondersteunt. Verder is het videogedeelte van de receiver voorzien van een drietal HDMI (1.3)-, drie componentaansluitingen en vier tulpstekkeringangen. Afhankelijk van de setup en het gebruikte uitgangssignaal kan de STR-DA3300ES videosignalen upconverteren tot 1080p via HDMI en 1080i via de component uitgang. Dit geschiedt door middel van de veel toegepaste Faroudja DCDi processor die we steeds vaker tegenkomen in home theater apparatuur, en die meer dan verdienstelijk zijn werk doet. Liefhebbers van s-vhs worden helaas teleurgesteld, Sony heeft deze aansluitingen compleet laten vervallen. Verder beschikt de Sony over vijf optische en 3 coaxiale digitale aansluitingen, een 7.1 pre-out voor wie wil bi-ampen of eindversterking wil aansluiten, diverse tulpstekkeraansluitingen en niet te vergeten een phono aansluiting voor wie zijn platenspeler met MM-element wil gebruiken. Het netsnoer is los te koppelen voor wie wil tweaken met betere stroombekabeling, iets wat gelukkig standaard aan het worden is. De zeven eindversterkers zijn in staat maximaal 130 watt per stuk af te leveren en voor de voorluidsprekers is een tweede aansluiting aanwezig om te bi-ampen (bij 105 watt in stereo). Alle standaard decoders voor de diverse surroundformaten zijn aanwezig, voor wie wil kunnen genieten van Dolby TruHD of DTS HD brengt Sony de luxere receivers DA4300ES en DA5300ES op de markt, die trouwens ook nog streaming Bluetooth van bijvoorbeeld Sony Ericsson gsm’s kunnen weergeven.

Geheel nieuw binnen de Sony receivers is het gemak van een GUI (Graphical User Interface). Via het beeldscherm heeft de gebruiker een heldere en overzichtelijke menustructuur, die wordt ondersteund door kleur en zelfs 3-d tekeningen voor de setup van bijvoorbeeld de speakers. Maak je dan ook nog gebruik van de instelmicrofoon die Sony bij de receiver levert, dan heb je alle gemak om het apparaat in te stellen en scheelt het een hoop gezoek in de 130 pagina tellende gebruiksaanwijzing. Hopelijk wordt ook dit standaard in home theater apparatuur, want gemakkelijk is het zeker, maar daarover later meer.

Net zoals bijna alle receivers levert ook Sony (net als bij zijn voorgangers) een grote  - programeerbare - afstandsbediening bij de receiver. Helaas is deze nog steeds onoverzichtelijk en zal de gemiddelde gebruiker eerst even de leesbril op moeten zetten om wijs te worden uit de vele tekst die boven en onder de toetsen staan. Mijn gedachten dwalen af en toe af naar de oudere Sony receivers die een wat kleinere, maar veel meer overzichtelijke afstandsbediening meekregen (mèt lcd display!) en erg handig te bedienen waren. Gelukkig hebben de ontwerpers van Sony bij de nieuwste ES lijn hier ook aan gedacht en leveren zelfs bij het instapmodel die ik voor u test al een kleine, handzame extra afstandsbediening voor het alledaagse gebruik. Ik ben er zeker van dat menig gebruiker hier heel erg blij mee zal zijn!


De GUI van de STR-DA3300 ES in actie

Aangesloten op mijn Sony KDL32S2000 LCD-tv middels een OxyPure HDMI kabel mag de receiver zijn best doen om het beeld door te geven. Ik verbind mijn Denon DVD2900 middels OxyPure Component kabel aan de receiver voor beeld. Het geluid wordt overgebracht door een Ixos coaxiale digitale kabel, Monster neemt het signaal voor SACD voor zijn rekening. Als weergevers dienen eerst Dali Mentor 5 voorluidsprekers, en later mijn eigen Monitor Audio Monitor 3’s, die ik ook als surroundspeakers inzet. De centerspeaker is een Infinity HCS center, het laag wordt geleverd door een JBL LX2000sub. De rest van de gebruikte hardware vindt u onderaan deze recensie.

Aan de voorkant van de receiver sluit ik de meegeleverde meetmicrofoon aan (verwar deze aansluiting niet met een hoofdtelefoonuitgang!) en stel een statief op ter hoogte van mijn luisterpositie. Het beeld van mijn tv verandert in het gebruikersmenu van de 3300ES en ik selecteer de automatische setup. De meetmicrofoon wordt voorzien van de aangevinkte geluidsinformatie, en bijna feilloos worden speakerafstand, de benodigde luidheid en de frequentiekarakteristieken van de gebruikte speakers gemeten. Dit meten geschiedt middels verschillende tonen op een wat harder geluidsniveau en het is raadzaam om dit niet ’s avonds te doen als u buren of slapende kinderen heeft, want vooral de subwoofer krijgt te maken met een oplopend pulserend geluid…

Na de afstanden in centimeters, de luidheid en grootte van speakers te hebben bevestigd, kies je nog voor eventuele frequentievoorkeuren om surroundgeluid nog beter aan te passen aan de omgeving. Iedere input krijgt vervolgens zijn eigen toewijzing van bron en aansluitsoort, en het is ook mogelijk om voor iedere bron een apart voorgeprogrammeerd geluidsveld vast te leggen. Verder heeft de receiver ook nog de optie om deze automatische calibratie toe te passen op meerdere luisterposities, wat erg prettig is als je wel eens van zitplaats wisselt. Handig, maar vooral het gemak van de GUI  - een techniek die Denon tegenwoordig ook toepast op haar nieuwe receivers - is toch wel het meest vernieuwende aan de STR-DA3300ES.

EDITORS' CHOICE