REVIEW

Boston Symphony Chamber Players - Mozart Chamber Music for Winds and Strings


Jan de Jeu | 20 december 2007

Net als een aantal andere grote symfonie orkesten, waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest, heeft ook het Boston Symphony Orchestra een eigen label waarop het platen uitbrengt.

Boston Symphony Chamber Players - Mozart Chamber Music for Winds and StringsDe consument die de sacd ‘Mozart, Chamber Music for Winds and Strings’ aanschaft, haalt daarmee 79 minuten en 36 seconden Mozart in huis, op fraaie wijze uitgevoerd door de Boston Symphony Chamber Players en op evenzo meesterlijke wijze vastgelegd door John Newton, de man die ook verantwoordelijk is voor de sacd mastering van de fameuze RCA Living Stereo opnamen.

Geopend wordt met het beroemde - voor Anton Stadler gecomponeerde - kwintet in A voor klarinet, twee violen, viola en cello, K.581, dat door klarinettist William R. Hudgins met een mooie vloeiende toon gespeeld wordt.

 

De twee daaropvolgende werken - kwintet in E-flat voor hoorn, viool, twee viola’s en cello K.407 en kwartet in F voor hobo, viool, viola en cello K.370 - zijn al even bekend en in het verleden geschreven voor respectievelijk Joseph Leutgeb en Friedrich Ramm. Het afsluitende - veel minder vaak op platen te vinden - kwartet in A voor fluit, viool, viola en cello K.298 is geschreven als Hausmusik voor de Jacquins, een familie die Mozart goed kende.

Het vorige album dat de Boston Chamber Players uitbrachten kwam negen jaar geleden op de markt. Het zou jammer zijn wanneer een volgende schijf opnieuw zo lang op zich zou laten wachten.

EDITORS' CHOICE