REVIEW

Focal Elektra 1007 Be


Kilian Bakker | 10 januari 2008 | Fotografie Kilian Bakker |

Focal (voorheen Focal JM-LAB) heeft de laatste generatie Elektra weergevers van hun nieuwste Berylium tweeter en `W` composiet mid/laag units voorzien. De 1007 Be is de junior uit de Elektra lijn maar aan de weergave is dat niet te merken.
   
Jarenlang leverde Focal hoogwaardige units aan vermaarde luidsprekerfabrikanten die dankzij de know-how van Jaques Mahul en zijn team betere weergevers konden produceren. Zijn eigen ontwerpen tellen onderhand ook tot de meest fameuze, waaronder de alom geroemde Grande Utopia. Onder de naam Focal blijven ze in Frankrijk werken aan het ontwikkelen van betere units en nieuwe productlijnen zoals de Elektra 1000 Be serie waarvan hier het meest compacte model wordt besproken.


Jaques en Dominic

Jaques Mahul schreef tussen 1977 en 1984 voor het Franse HiFi-blad L`Audiophile, en in die periode kwam hij dan ook met grote regelmaat in contact met bijzondere weergevers en hun ontwerpers. L`Audiophile werkte ook aan zelfbouwprojecten die vervolgens werden gepubliceerd. Of het al dan niet door de opkomst van de High End (uit de Verenigde Staten) kwam zal altijd onduidelijk blijven, maar het blad moest op een gegeven moment stoppen. Jaques Mahul had intussen al het plan gevat om hoogwaardige units te gaan vervaardigen en uiteindelijk werd het bedrijf in St. Etienne opgericht.

Focal Elektra 1007 Be

Tot 2003 was JM-Lab de merknaam voor de fabriek waar complete weergevers werden ontwikkeld en gefabriceerd. Focal was de naam van de zo geliefd geworden unit-fabriek waar men ook veel units maakte voor derden. Vanaf 2004 werden er geen units meer geleverd aan andere fabrikanten (behalve af en toe aan Audax, waar Mahul een oude en speciale relatie mee heeft). Enige tijd geleden is de naam van het bedrijf officieel omgedoopt tot Focal. Jaques Mahul is tegenwoordig niet langer actief in Focal, en dus was het ook beter om zijn initialen uit de naam te laten verdwijnen. De huidige hoofdontwerper is de relatief jonge Dominic Baker, die ooit begon bij het Britse blad HiFi World (waar men ook een zelfbouwkatern had), en daarna enige jaren bij Tannoy werkzaam was. De stap naar een Frans bedrijf lijkt groot voor een Brit, maar Dominic was zich terdege bewust van de faciliteiten die beschikbaar waren in St. Etienne en dus werd de oversteek naar Frankrijk gemaakt. Focal heeft een naam hoog te houden op het gebied van hoogwaardige hogetonen-units, en met de uit zuiver Berylium vervaardigde dome`s zijn ze weer een stap verder gekomen.

EDITORS' CHOICE