REVIEW

Azuloscurocasinegro


Jan Luijsterburg | 07 februari 2008

Een mond vol, zeg maar gerust een titel om tong op te breken. Donker blauw, bijna zwart, dat betekent het. Het debuut van de jonge Spaanse regisseur en scenarioschrijver Daniel Sánchez Arévalo is een soap-achtig melodrama waarin grote thema`s met jeugdig enthousiasme luchtig benaderd worden. Grote keuzes bij het volwassen worden als beroepskeuze, geaardheid, kinderen, het rechte pad houden (of juist het verkeerde) en daarbij nog de zorg voor de oudere generatie.

Jorge heeft naast zijn baantje als concierge en de zorg voor zijn demente vader ook nog een studie weten af te ronden. Een betaalde baan vinden met die bijkomende verplichtingen is echter een probleem.

Broer Antonio zit in de gevangenis en heeft heel andere zorgen. Een vrouwelijke medegevangene, Paula, wil zwanger worden, omdat ze dan naar de kraamafdeling kan en niet meer mishandeld wordt door haar lotgenotes, maar Antonio heeft een medisch probleem dat hem onvruchtbaar maakt.
Schone taak voor Jorge. Loopt natuurlijk op liefde uit, en dat vind zijn eigen vriendin weer niet leuk.

Daarbij heeft Jorge ook nog vriend Israel, waarmee hij op het dak de wereld bespreekt en bekijkt. Liefst met een telelens. Israel raakt gefascineerd door een masseur, die zijn mannelijke clientčle wel erg verwent. Daaronder ook Israels vader. De jongen raakt ernstig verward door zijn eigen verlangens, die ook erg richting masseur gaan. Jorge zelf is voornamelijk uit op een mooi pak, waarmee hij uit solliciteren kan.

Een propvol verhaal, maar de regisseur redt zich er knap uit. De personages zijn interessant omdat ze allemaal hun goede en slechte kanten hebben, wat ze realistisch maakt. Er wordt knap geacteerd, waardoor de ongerijmdheden in het verhaal over het algemeen gemakkelijk vergeven worden.

De aankleding is bont en levendig, een beetje zoals in de films van Almodóvar, maar dan zonder diens ironische onderstroom. De symboliek is soms wat overdadig, en het eind van de verhaal ronduit bruut (als een olifant met een lange snuit).

Azuloscurocasinegro behandelt tal van zware en belangrijke thema`s en wil tegelijk vermakelijk en onderhoudend zijn. Het niet maken van een keus leidt tot vrijblijvendheid, die bijvoorbeeld de zorg voor de demente vader tot een peulenschil maakt.

AzuloscurocasinegroDe Vlaams ondertitelde film ziet er op DVD technisch erg goed uit, en er zijn interessante extra`s in de vorm van een interview met de regisseur en de korte film La culpa del Alpinista die Daniel Sánchez Arévalo maakte met zijn ervaren collega Julio Medem.


Aanvullende informatie:
Spanje, 2006
Speelduur: 100 minuten
Regie en scenario: Daniel Sánchez Arévalo
Productie: José Antonio Félez
Camera: Juan Carlos Gómez
Scenario: Daniel Sánchez Arévalo
Production design: Juan Lorenzo Prada
Montage: Nacho Ruiz Capillas
Met: Quim Gutiérrez, Marta Etura, Antonio de la Torre, Héctor Colomé
Beeld: 1:2,35 anamorf
Extra`s: interview 18 minuten, Korte film La culpa del Alpinista 14 minuten.
Geluid: Dolby 5.1
Uitgave: A-film 
Website: http://www.azuloscurocasinegro.com

EDITORS' CHOICE