REVIEW

Venice - Amsterdam


Jan de Jeu | 06 maart 2008

Amsterdam, het in de Doopsgezinde Kerk te Amsterdam in mei 2006 opgenomen album van de Amerikaanse groep Venice - inderdaad afkomstig uit Venice in California - is alweer geruime tijd op de markt beschikbaar. Eerst op cd en later ook op 180 gram vinyl.

Amsterdam - VeniceMet enige vertraging doordat de lp aanvankelijk moeilijk leverbaar was en er vervolgens bij High Fidelity Discs een aantal exemplaren binnenkwamen met persfouten - het blijft nu eenmaal een kwetsbaar medium - heeft het enige tijd geduurd voor ik de meest recente productie van de broers en neven Lennon kon beluisteren.

Een vluchtige kennismaking met de cd had me al wel een staaltje laten horen van hun prachtige harmonieen en melodielijnen maar het echte luisteren wilde ik bewaren voor de zwarte goud versie. Van de achttien in de kerk opgenomen songs zijn er twaalf op de lp gekomen. De cd versie heeft er overigens ้้n meer. De songs beantwoorden stuk voor stuk aan het verwachtingspatroon.

De prachtig harmonierende stemmen van de heren die mij altijd weer doen denken aan Crosby, Stills, Nash & Young, maar ook aan een groep als de Eagles, klinken loepzuiver en ook de timbres van de instrumenten zijn mooi opgetekend. Voor de vele - naar ik begrijp vooral Nederlandse - fans een echt ‘must have’ album. Qua opname bewijst deze schijf nog maar weer eens dat ieder audiofi el label qua klank zijn eigen keuzes maakt. Met enkele andere in kerken gemaakte opnamen in het achterhoofd had ik verwacht dat de weergave van de kerkruimte van de Doopsgezinde Kerk wat sterker te horen zou zijn geweest in de opname.

EDITORS' CHOICE