REVIEW

Peder af Ugglas - Beyond


Jan de Jeu | 13 maart 2008

Peder af Ugglas heeft jaren gewerkt als studiomuzikant en als producer van bekende Zweedse artiesten. Zijn basis ligt in de blues maar in zijn werk zijn invloeden te beluisteren van rock, fusion, jazz, wereldmuziek en zelfs klassieke muziek.

Peter af UglasHij heeft muziek geschreven die door kunstenaars gebruikt is op tentoonstellingen van hun schilderijen. Zijn eerste cd met zelf geschreven nummers voor het label Opus 3 was ‘Autumn Shuffle’, de eerste schijf die opgenomen was in Opus 3’s nieuwe studio.

Het album markeerde de nieuwe richting die Jan-Eric Persson met het label in wilde slaan. Minder klassiek en meer ruimte voor andere muziek richtingen.

Met ‘Beyond’ presenteert Peder af Ugglas zijn tweede schijf die als hybride sacd niet alleen op een stereo, maar ook op een meerkanaals (5.1) installatie af te spelen is.

Opnieuw zijn schilderijen een belangrijke bron van inspiratie voor deze multi instrumentalist die hier diverse akoestische en elektrische (slide) gitaren, balalaika, keyboards, piano, hammond B3 orgel, Fender Rhodes, elektrische bas en percussie bespeelt.

Van de twaalf melodieen zijn er vier geïnspireerd door twee schilderijen van Vilhelm Moberg. In de eerste daarvan, Decisions is zijn slide gitaar op een verrassende manier te horen in combinatie met een tikkende klok. In vergelijking met zijn eerste album valt bij de begeleiding het ontbreken van accordeon, trombone, tenorsax en orgel op. Gebleven zijn de zo fraai met gitaar combinerende harmonica in bijvoorbeeld Jag, bas, drums & percussie.

Over het algemeen vrij rustige, virtuoos gespeelde muziek met een enkel wat rauwer nummer er tussendoor zoals Exit. Fraaie, mooi opgenomen composities, met name bedoeld voor liefhebbers van elektrische en akoestische gitaarmuziek.

EDITORS' CHOICE