REVIEW

Philip Glass – Book of Longing


Jan Luijsterburg | 27 maart 2008

Book Of Longing is niet alleen de titel van de omvangrijke nieuwe, rijk geďllustreerde gedichtenbundel van Leonard Cohen, maar ook van een door Philip Glass gecomponeerde liederencyclus gebaseerd op een selectie uit het boek. Met vier zangers, een klein instrumentaal gezelschap en de spreekstem van Cohen zelf werd het stuk over de hele wereld uitgevoerd. Nu is er de CD.

Philip Glass – Book of LongingDe eerste gesprekken tussen de twee senioren over het project dateren van zes jaar geleden. Resultaat is dan ook een gedegen werkstuk. Van de in totaal 22 teksten worden er als ik goed geteld heb zeven gesproken door Cohen, met zijn bekende doorleefde, sonore stem. In de proloog begeleid door het kleine instrumentale ensemble, verder steeds solo, meestal gekoppeld aan een prachtige solopassage van steeds een ander instrument. De overige teksten worden gezongen door Dominique Plaisant, Tara Hugo, Will Erat en Daniel Keeling, solo of tezamen, begeleid door het ensemble.

Er is een interessant contrast tussen de voordracht van deze klassiek geschoolde stemmen, nadrukkelijk intonerend en met veel, een beetje musicalachtig vibrato, en de relativerende, bescheiden aard van de teksten. Cohen bereikt soms een Jules Deelder-achtige compacte eenvoud, zoals in het ultra korte gedicht dat luidt: You Go Your Way, I’ll Go Your Way Too. De statige voordracht en de bekende riedels van de opvallend geďnspireerde Glass staan hier haaks op, wat het totaal een extra dimensie geeft. Hoe de tekeningen van Cohen het klinkend resultaat beďnvloed hebben is niet geheel duidelijk. Het zijn speelse schetsjes, voornamelijk ironische zelfportretjes en naakte mevrouwen.

De carričre van Philip Glass loopt een beetje zoals die van ouder wordende popmuzikanten met een eigen geluid. Na een periode van bloei, waarin de wereld kennis maakt met iets vernieuwends dat resulteert in een stroming, in dit geval de minimal music, komt de kritiek dat men zich steeds herhaalt (dat is in het geval van de minimal music wel een grappig punt, herhalen is namelijk een centraal kenmerk). Het publiek toont zich echter trouw, slechte kritiek sluit succes bepaald niet uit. De artiest trekt zich terug op zijn eiland (een eigen label), vervolmaakt zijn kunst, en herwint respect door de volharding waarmee hij ook zijn oude werken blijft verdedigen (door het te spelen).

Book Of Longing doet denken aan het eerdere songbook van Glass, het succesvolle Songs Of Liquid Days uit 1986. Een belangrijk nieuw werk van een componist die zichzelf trouw blijft en desondanks weet te verrassen.


Aanvullende informatie:
2CD’s, 22 tracks, speelduur 88:24 minuten
Label: Orange Mountain Music 
Distributie: Codaex 
Website Philip Glass: www.philipglass.com
Website Leonard Cohen: www.leonardcohen.com

EDITORS' CHOICE