REVIEWKEF

KEF IQ 1

Kilian Bakker | 24 april 2008 | KEF

Luidsprekerspecialist Raymond Cooke begon in 1961 voor zichzelf met zijn bedrijf KEF, wat staat voor Kent Engineering & Foundry. Daarvoor had hij gewerkt voor Gilbert Briggs van het legendarische Wharfedale.

Dankzij de geheel binnenhuis ontworpen en hoogwaardige weergave-units behoorde KEF al gauw tot de meest gerespecteerde luidsprekerfabrikanten. Er werden units geleverd aan de BBC Kingswood-Warren R&D Department waar men onder andere werkte aan de LS 3/5 en LS 3/5a BBC mini-monitoren. KEF had zelf ook enkele monitoren gelanceerd die zowel bij professionals als muziekliefhebbers geliefd werden.



De K 1 Monitor was de eerste van die monitor weergevers en hij was voorzien van een bijzondere laag unit genaamd B 1814, wat staat voor 18 Inch bij 14 Inch omdat de B 1814 een rechthoekige conus had. Dit ontwerp had men in eerste instantie gekozen om een conus met een zo groot mogelijk oppervlak in een relatief compacte klankkast te kunnen behuizen. De weergave van de K 1 (en de K 1 Monitor) was niet alleen opvallend krachtig in het laag maar het had ook een zeer goede homogeniteit, iets wat later een belangrijke rol zou blijven spelen bij nieuwe KEF ontwerpen.

Dit is slechts Ă©Ă©n enkel voorbeeld van de innovatieve ideen die bij KEF zouden blijven zorgen voor revolutionaire weergevers. We maken even een sprong vooruit in de tijd want in 1988 introduceerde KEF de eerste Uni-Q weergever waarbij de hogetonen unit zich in het hart van de mid/laag unit bevond. Hiermee had KEF eindelijk de zo gewenste integratie van de hoogfrequent en mid/laagfrequent units verkregen. Wat Raymond Cooke in feite wilde bewerkstelligen was een concentrisch opgebouwde unit met het gedrag van een puntbron. Uni-Q werd door de jaren heen nog verschillende keren verfijnd maar het principe was er en het had zich bewezen als een geslaagd concept. Het was een triest moment voor KEF en de audiowereld toen Raymond Cooke in 1996 overleed. Gelukkig blijven zijn vindingen doorgroeien in de handen van het huidige KEF team en de hier besproken IQ 1 is daar een goed voorbeeld van.


IQ Serie

Met de Uni-Q units uit de IQ serie heeft KEF enkele verfijningen aan het concept gemaakt die volgens de fabrikant een aantal aan concentrische units inherente bijkomstigheden hebben geminimaliseerd of zelfs geelimineerd. Zo kan er een dip in het afstraalpatroon ontstaan door de luchtspleet tussen het hart van de laagfrequent-conus en de rand van de hoogfrequent-dome. KEF heeft dit probleem al in een eerdere Uni-Q versie grotendeels opgelost door het profiel van de conus te optimaliseren waardoor de dip verdween.




Toch bleven er onregelmatige wervelingen en ongewenste ophopingen onstaan die in de laatste Uni-Q versie werden aangepakt door de toevoeging van een mini-hoorn. Deze hoorn is eigenlijk een speciaal gevormde metalen ring die op hoogte van de hoogfrequent unit rond de dome wordt geplaatst om zo een betere overgang te creeren tussen de twee concentrische units. De ring zorgt voor een lichte akoestische scheiding en onverstoorde hoogfrequent afstraling die beter aansluit bij het gedrag van de grotere conus.

De nieuwe Uni-Q unit heeft een speciale "PP" (Polypropylene) conus die is voorzien van een laag opgedampt titanium. Aan de gietaluminium korf is nu een Neodymium magneet met anti-magneet plus een metalen kap ter magnetische afscherming bevestigd. De spreekspoel van de mid/laag conus bestaat uit vlak spoeldraad en is akoestisch meer open door een aantal openingen in de korf (onder de `spin`). Hierdoor wordt de compressieruis verlaagd en is de spreekspoel meteen voorzien van een natuurlijke vorm van koeling. De hoogfrequent dome is gemaakt van een aluminium legering.

De gehele IQ Uni-Q assembly bestaat uit maar liefst 22 individuele onderdelen en steekt iets boven de baffle uit. De kast is gemaakt van een materiaal wat qua dichtheid in de buurt komt van MDF maar wat beter in de door KEF gewenste vorm is te brengen. De IQ 1 kast heeft van binnen een horizontale rib voor een verhoogde stijfheid. Een half-elliptische gietaluminium kap zorgt voor een naadloze overgang van de unit naar de kast. De klankkast heeft van boven bekeken een boegvorm waarbij de twee zijwanden in een ronde boog naar elkaar toe lopen. De IQ 1 heeft een bescheiden omvang die 30.1 X 17.5 X 26.1 cm (HXBXD) meet. Aan de achterzijde bevinden zich vier bi-wire aansluitingen die af fabriek zijn voorzien van kabelbrugjes (jazeker; kabel, niet een metalen strip) die weer zijn afgewerkt met krimppennen. Heel netjes.



Ook levert KEF een set schuimrubber stoppen voor de baspoort, maar hierover later meer. Een overzichtelijke handleiding en acht zelfklevende voetjes maken het accesoirepakket compleet. De impedantie is nominaal 8 Ohm en dipt tot een minimum van 3.2 Ohm. Het opgegeven frequentiebereik liegt er niet om: volgens KEF loopt die van 50 Hz tot 40 KHz. Dat betekent dat er niet al te gauw behoefte zal zijn aan een subwoofer (deze schrijver luistert sowieso liever `au naturel` naar een goede mini). De IQ 1 is leverbaar in vier afwerkingen, te weten "Black", Dark Apple, Maple en Walnut (dit zijn hoge kwaliteit kunststof fineer afwerkingen). KEF geeft 5 jaar garantie op de IQ serie.

MERK

EDITORS' CHOICE