REVIEW

Wensel Ludwig Edler von Radolt - Viennese Lute Concertos


Ferd Op de Coul | 05 juni 2008

In vroegere, feodale episoden van onze westerse beschaving of wat daarvoor doorging, waren vorsten of anderszins hoog geplaatste lieden op de maatschappelijke ladder niet zelden tevens begaafde kunstenaars: dichters, muzikanten of componisten.

Wensel Ludwig Edler von Radolt - Viennese Lute ConcertosDie laatste categorie is wellicht de bekendste, met grote muziekvinders als Gesualdo da Venosa – tevens een doortastend moordenaar, net als die Engelse hobby-componist koning Hendrik de Achtste. Je kunt ook niet helemaal om keizer Frederik de Grote heen of onze eigen componerende dilpomaat Graaf Unico Willem van Wassenaer. Nu komen musicologen andermaal op de proppen met een recent ontdekte Weense edelman-componist, Werner Ludwig Edler von Radolt (1667-1716), begaafd amateur luitist en componist.

Die status blijkt ook wel uit een paar concertjes van zijn hand met een, twee of meer solo-luiten en kleine instrumentale ensembles, zo pas op cd uitgebracht bij Challenge Classics en vertolkt door Hubert Hoffmann, luit en het barokensemble Ars Antiqua Austria onder leiding van primarius Gunar Letzbor.

Er wordt strikt volgens het boekje, dus alles non-vibrato, gemusiceerd en dat zou best hier en daar wat spiritueler en expressiever mogen. Vooral omdat in deze, laten we zeggen, pre-Harnoncourtiaanse stijl de stringent aan Franse baroktraditie gebonden stukjes van Von Radolt voortdurend als weinig inventieve courantes, allemandes, sarabandes, menuetten, gigues of bourées, gerangschikt in concerti een toccata of zelfs een symfonie in g van ruim 6 minuten, worden opgediend. Natuurlijk wel door voortreffelijke musici zoals de violist en de luitspeler met hun Weense barokensemble, want die spelen prima. En hoewel het wel origineel bezette werkjes betreft, kan ik helaas een zeker gevoel van monotonie en saaiheid in deze concertjes niet onderdrukken. In de wetenschap dat Frans gestyleerde barokmuziek toch beter aan figuren als Rameau, de Couperins of.. J.S. Bach was toevertrouwd.
De opnamekwaliteit staat buiten kijf.


Aanvullende informatie:
Viennese Lute Concertos, Wensel Ludwig Edler von Radolt (1667-1716).
`Ars Antiqua Austria`. 77:59. Challenge Classics cd. CC 72291.

EDITORS' CHOICE