REVIEW

Blindsight


Jan Luijsterburg | 05 juni 2008

Persoonlijk snap ik mensen die voor hun plezier hoge bergen beklimmen niet helemaal. Er is nauwelijks zuurstof en je valt zo naar beneden, levensgevaarlijk! Tegen al die ongemakken wegen de mooie uitzichten toch niet op. En als je blind bent is het helemaal een absurde onderneming zou je zeggen. Maar zo zit de mens dus typisch niet in elkaar.

BlindsightErik Weihenmayer was de eerste blinde die op de top van de Mount Everest stond. Echt onder de indruk was hij echter pas toen hij het verhaal van de Duitse Duitse Sabriye Tenberken hoorde. Als blinde werd zij niet geaccepteerd als uit te zenden ontwikkelingswerkster, dus ging ze maar op eigen gelegenheid op reis. In haar eentje te paard door China en Tibet.

Ze trof er blinde kinderen aan, die beroerd behandeld werden. Blindheid wordt gezien als een straf voor iets ergs dat je in een vorig leven gedaan hebt, waarmee de gehandicapten vaak tot een pariabestaan veroordeeld zijn. Tenberken richtte een tehuis op, waar ze de kinderen opleidde om een volwaardig zelfstandig bestaan te kunnen leiden. Weihenmayer had wel een idee: een expeditie met een stel van de kinderen naar de top van de Lhakpa Ri, gelegen naast de Mount Everest. Over waanzinnige plannen gesproken. De Britse regisseuse Lucy Walker maakte er een mooie documentaire van, tot op 6.500 meter hoogte.

Beelden van de voorbereidingen en de tocht zelf worden afgewisseld door kleine persoonlijke portretten van de kinderen en de begeleiders. Familieleden worden opgespoord als was het aflevering van het televisieprogramma Spoorloos. Natuurlijk verloopt de beklimming niet zonder problemen, meer door het effect van de hoogte op het menselijk lichaam dan door de blindheid. Spanningen ontstaan door moeilijke beslissingen: teruggaan of doorgaan, opsplitsen of samen blijven. Oftewel: saamhorigheid of streven naar persoonlijk succes. Uiteindelijk geeft de tocht een enorme boost aan het zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde van de kinderen. Fanaticus Weihenmayer moet het uiteindelijk ook toegeven: deze tocht ging meer over vriendschap en samenzijn dan over bergen.

Blindsight

De DVD is voorzien van een extra Engelstalig audiokanaal voor blinden en slechtzienden, waarin op momenten dat er niet gesproken wordt in de film uitgelegd wordt wat er (voor anderen) te zien is. De blinden missen wel heel mooie plaatjes van het ongelofelijke landschap, en de kleurenpracht van het leven in Tibet. De DVD ziet er erg goed uit, en heeft daarbij ook nog een mooie soundtrack van Nitin Sawney. Het muzikale hoogtepunt is echter de cover van de hit Happy Together van The Turtles, gezongen door een van de kinderen bij de aftiteling. Een indrukwekkend pleidooi voor de menselijke kracht en de enorme mogelijkheden die ook blinde mensen hebben.


Aanvullende informatie:
Groot Britannie, 2006
Speelduur 103 minuten
Regie: Lucy Walker
Beeld: 16:9 anamorf
Geluid: Dolby Digital 5.1
Uitgave: Homescreen Innergy Collection 
Website: http://www.blindsightthemovie.com, met onder meer de brief van Sabriye Tenberken aan Erik Weihenmayer
Meer over het project van Tenberken: http://www.braillewithoutborders.org/DUTCH/index.html

EDITORS' CHOICE