REVIEW

Kari Bremnes - Reise


Jan de Jeu | 19 juni 2008

Reise heet Kari Bremnes’ nieuwste album en deze titel heeft in het Noors en het Duits dezelfde betekenis. Het eerste live album van Kari is een weerslag van de reis die zij in 2007 maakte langs Noorse en Duitse zalen.

Kari Bremnes - ReiseTegelijkertijd is het ook een reis door de tijd met zowel twintig jaar oude als ook nieuwere songs uit haar carrière waarbij het merendeel van de veertien nummers van deze dubbel lp door Kari zelf geschreven zijn. De echte fan zal dan ook iedere song herkennen.

Van Litt Happiness Kan Ikkje Skade dat afkomstig is van haar meeste recente studio album Over En By via songs van haar Engelstalige albums Norwegian Mood en You’d Have To Be Here tot oude favorieten als Togsang en Skrik die in de loop der jaren verder uitgerijpt zijn en daardoor nog meer aan zeggingskracht hebben gewonnen.

Wie Kari ooit live gezien heeft weet dat zij zich normaliter slechts laat begeleiden door drummer/percussionist Helge Norbakken en pianist/arrangeur Bengt Hanssen. Voor deze concerttour heeft zij echter twee extra musici aangetrokken in de personen van gitarist Hallgrim Bratberg en bassist Sondre Meisfjord. Daarin ligt meteen ook het grootste verschil. De bekende, van oorsprong minimalistische, songs die een mengeling zijn van pop, jazz, folk en singer/songwriter, klinken daardoor nog indringender en vaak ook dreigender en donkerder. Dat alles opgetekend in een rijke sfeervolle opname maakt dit album een must voor alle Bremnes fans en met name voor hen die haar nog niet eerder op de bühne zagen en hoorden.

EDITORS' CHOICE