REVIEWB&W

Simaudio Moon CD-1 en i-1


Kilian Bakker | 26 juni 2008 | B&W

Het Canadese SimAudio bestaat al meer dan 25 jaar (het werd opgericht in 1979) maar de in 1997 gelanceerde Moon-lijn met geheel binnenshuis ontwikkelde technologie en handgebouwde chassis zette dit bedrijf echt op de internationale audiokaart. Bij SimAudio worden niet alleen zelf ontworpen circuits omgezet in printplaten maar ook al het metaalwerk wordt binnenshuis gedaan, wat vrij uniek is. De i-1 en CD-1 zijn de meest betaalbare Moon componenten en toch hebben ze niet alleen een eigen uiterlijk design meegekregen maar de ontwerpers van SimAudio hebben ook van de gelegenheid gebruikgemaakt om een eigen cd-loopwerk te ontwikkelen.
CD-1

Beide Moon apparaten maken bij het uitpakken visueel een goede indruk, zowel qua design als afwerking. De styling kan worden omschreven als een geslaagde mix van jaren `80 chique en hedendaags minimalisme. Bij de CD-1 (een pure cd-speler) uit zich dat in het grote, kersrode 7-segments display; voor de verandering eens niet trendy-blauw of schimmig (onleesbaar) maar ouderwets, recht voor z`n raap informatief. Het display kan overigens niet worden gedimd (het deed twee bezoekers denken aan: "een alarmklok" en "een display uit een kerncentrale"). Links van het display zijn vier discrete indicatie-LED`s aangebracht die gaan branden wanneer men Program, Repeat (1 & All) of Random kiest.Deze apparaten zijn niet opgebouwd uit een verzameling van standaard module`s en dat blijkt uit het binnenshuis ontworpen loopwerk wat als basis een ASA mechanisme heeft. Het betreft een `high speed` mechanisme met een opvallend dun uitgevallen lade (vergelijkbaar met de tray van een slimline CD-R doosje). Hmmm. Maar uiteindelijk gaat het om de betrouwbaarheid van het loopwerk en volgens SimAudio is dat de reden waarom men specifiek voor deze onderdelen koos bij het samenstellen van dit mechanisme (waarvoor een eigen servo-circuit en software werd ontwikkeld). De CD-1 heeft een Burr Brown PCM 1793 24 bit/192 kHz DAC (8 X oversampling) en biedt upsampling tot 24 bit/352,8 kHz. De analoge en digitale circuits bevinden zich op één print maar hebben individuele aardesporen. De CD-1 wordt gevoed uit een 25 VA ringkern trafo en 13.200 microFarad aan buffering (er zijn versterkers met minder Elco-capaciteit). De CD-1 meet 7,6 bij 43 bij 32,4 centimeter (HXBXD) en weegt 6,25 kilo.


i-1

In tegenstelling tot de wat slap aanvoelende lade van de CD-1 is alles aan de i-1 juist bovengemiddeld solide; met name de mooi vormgegeven en soepel draaiende aluminium volumeknop maakte meteen een goede indruk. De kleine grijze druktoetsen voelen prettig aan en zorgen ook hier voor een (positieve) jaren `80 indruk. De blauwe, gelukkig niet fel oplichtende aan/uit LED is het enige onderdeel wat typisch `anno nu` is. De i-1 wordt gevoed uit een fikse 320 VA ringkerntrafo en 20.000 microFarad aan capacitieve buffering. Net als Naim heeft SimAudio gekozen voor twee bipolaire transistoren per kanaal. Hij heeft een J-FET voortrap en de uitgangstrap opereert in klasse A/AB; hij blijft volledig in klasse A tot 5 Watt (dat doet weer denken aan Sugden).Nog een overeenkomst met (veel) Britse geïntegreerde versterkers; hij heeft geen koelblokken maar een behuizing die (via een aluminium strip) als koellichaam functioneert. Bij het bekloppen van de topplaat (van beide 1`s) ontstaat een resonant gong-geluid, iets wat we helaas vaak tegenkomen. Audiofabrikanten: doe daar wat aan. SimAudio past meestal een electronische volumeregeling toe in hun (voor-)versterkers maar er moesten kosten worden bespaard ten opzichte van de i-3 en dus heeft de i-1 een gemotoriseerde potmeter met een klassieke roterende volumeknop. (de i-3 heeft tip-toetsen en een display waarin met grote rode cijfers de volume-stand en de gekozen ingang worden weergegeven).

De i-1 heeft 6 lijningangen, waarvan 5 op de achterzijde (Cinchbussen) en 1 op het front (Mini-Jack) voor Media-Players. Naast de MP ingang bevindt zich een standaard TRS (Tip, Ring, Sleeve; ook wel bekend als stereo Jack Plug, Red.) hoofdtelefoon-uitgang. Beide Moon 1`s zijn voorzien van verschillende communicatie-bussen voor bi-directionele communicatie (bij Custom-installatie) en Firmware opwaarderingen. Daarnaast zijn er IR poorten en `Simlink` aansluitingen voor inter-component communicatie van SimAudio apparaten aanwezig. De i-1 heeft een groot frequentiebereik; 10 Hertz tot 100 kiloHertz en hij kan een RMS vermogen van 50 Watt aan 8 Ohm leveren en 100 Watt aan 4 Ohm. De afmetingen zijn gelijk aan die van de CD-1 maar de i-1 legt een gewicht van 10 kilo in de schaal. De garantieperiode duurt 3 jaar en alle Moon apparaten zijn leverbaar in zilver of zwart.

MERK

EDITORS' CHOICE