REVIEWPanasonic

Panasonic DMP-BD30


Rene Smit | 26 juni 2008 | Panasonic

Na ervaring te hebben opgedaan met de kwaliteit van Blu-Ray materiaal, in combinatie met een Sony speler, mag ik opnieuw aan de bak met een Pansonic DMP-BD30. Deze speler is er één uit de laatste generatie en valt met een adviesprijs van 399 euro in een betaalbare klasse, net als de Sony.  Door het wegvallen van HD-DVD ligt de weg open voor consumenten om massaal over te stappen op het nieuwe high definition beeldformaat. Of ze dat ook gaan doen zal mede afhangen van de prijzen van zowel hard- als software, aan de kwaliteit van het medium zal het niet liggen.
DMP-BD30

Het lijkt een trend dat Blu-ray spelers uitgevoerd zijn in een combinatie van mat en glimmend zwart kunststof. Zo ook deze Panasonic. Net als bij de eerder genoemde Sony zijn de aan- uitschakelaar en de open/close toets aan de bovenzijde van de speler te vinden. De voorzijde van deze DMP-BD30 is verder helemaal schoon. Verborgen achter twee klepjes zijn de lade, het kaartslot voor SD kaartjes en de bedieningstoetsen te vinden. De display is centraal geplaatst met daarboven het kenmerkende blauwe Blu-ray logo, dat oplicht als de speler aan staat. Met de geringe hoogte van slechts 5,9 centimeter zal de speler overal naadloos in te passen zijn zonder op te vallen. Aan de achterzijde zijn diverse aansluitingen te vinden. Voor de uitvoer van digitale signalen beschikt de speler over een optische, coaxiale en HDMI aansluiting. Waarbij aangemerkt moet worden dat voor de HDMI V1.3 met Deep Color ondersteund wordt, op moment van recenseren de meest actuele versie beschikbaar.

Toekomstige upgrades van de speler kunnen niet rechtstreeks binnengehaald worden omdat een Ethernet aansluiting ontbreekt. Dat houdt tevens in dat het gebruik van “BD-Live” niet mogelijk is. “BD-Live” is een feature waarbij, indien de desbetreffende Blu-Ray disc hierin voorziet, extra’s of andersoortig bonusmateriaal gedownload wordt. De binnenkort beschikbare Panasonic DMP-BD50 zal wel voorzien zijn van een Ethernet aansluiting en daarmee als één van de eerste spelers op de markt BD-live ondersteunen. Naast HDMI beschikt de DMP-BD30 ook over Component Video Out en S-Video Out aansluitingen voor beeldweergave. Naast digitaal zijn er analoge uitgangen voor Audio. Behalve de 5.1 uitgang voor surroundweergave van onder andere Dolby Digital en DTS is er een gescheiden twee-kanaaluitgang aanwezig. De HD geluidsformaten DTS-HD en Dolby True HD zijn alleen beschikbaar via HDMI, omdat de speler niet over de benodigde decoders beschikt. Verder vinden we aan de achterzijde nog de aansluiting voor het niet geaarde netsnoer en de koelopeningen waarachter een kleine ventilator verborgen blijft.De Panasonic DMP-BD30 speelt zo ongeveer alle DVD-Video formaten af en ook het afspelen van normale audio cd’s, CD-R/-RW(ook MP3 bestanden) is geen probleem. Het afspelen van DVD-Audio en SACD behoort niet tot de mogelijkheden. Het genoemde kaartslot aan de voorzijde van de speler is geschikt voor SD(HC) kaarten en kan AVC-HD (high definition ) video files en JPEG afbeeldingen weergeven. Gelijktijdig kan indien gewenst het geluid van een CD beluisterd worden. De meegeleverde afstandsbediening is prettig in gebruik, voorzien van grote toetsen met een handige indeling. Naast de Blu-ray speler kan er een Panasonic tv mee bediend worden. Helaas, maar eigenlijk logisch in deze prijsklasse, is de remote niet verlicht wat bedienen in het donker gemakkelijker zou maken.


Aansluiten en opstellen

De speler krijgt een plaatsje op de onderste plank van het wandmeubel, met voldoende ruimte om de warmte die ontstaat tijdens het gebruik te kunnen afvoeren. Des te minder hoeft de in de speler ingebouwde ventilator in actie te komen. Met het niet geaarde (wel afneembare) standaard meegeleverde netsnoer wordt de speler op het lichtnet aangesloten. Een Inakustik verdeeldoos die gebruikt is voorziet alleen de digitale componenten in de set van stroom. Het stekkerblok krijgt schone stroom rechtstreeks uit de meterkast van de gescheiden audiogroep, voorzien van AHP klankmodule. Met een coaxiale digitale kabel van Inakustik wordt contact gemaakt met een Marantz SR5600 receiver. Helaas beschikt deze receiver niet over een HDMI aansluiting, dat is namelijk de enige uitgang waarover de Panasonic speler high definition geluid kan versturen.

Om de weergave van normale audio cd’s te beoordelen is in een later stadium de speler via de analoge uitgangen, met een Siltech SQ88G5 Classic interlink, op mijn vM MA240 versterker aangesloten. Speakers zijn de splinternieuwe Audiovector S3 Signature’s, een K-C Signature centerspeaker van dezelfde fabrikant en een set Polk FX3i surroundspeakers. Alle luidsprekerkabels zijn van Inakustik type LS1002. Ter vergelijk staat ook een vM SA230 multispeler ter beschikking. Alle apparatuur is geplaatst op Quadraspire QX25 voetjes in een Alphason audiorack. Om de kwaliteit van het beeld te beoordelen wordt de DMP-BD30 met een Inakustik HDMI kabel aangesloten op een Panasonic TH42PV45 plasmascherm. Om te allen tijde een eerlijk vergelijk te kunnen maken is het plasmascherm ISF gekalibreerd.Nu alle aansluitingen gemaakt zijn kan begonnen worden om de gebruikersinstellingen aan te passen naar mijn specifieke situatie. Wat hierbij absoluut positief opvalt, is de volledig Nederlandstalige menustructuur. Wat de speler nog gebruiksvriendelijker maakt is, dat wanneer je wijzigingen maakt in de set-up er een soort “help” venster verschijnt met daarin een korte uitleg van de consequenties van de wijziging. Een zeer welkome en handige feature die handleiding bijna overbodig maakt. In een mum van tijd is de BMP-BD30 aangepast aan mijn specifieke wensen en kan met kijken en luisteren begonnen worden.

EDITORS' CHOICE