Cambridge Azur 840C Upsampling cd-speler

Kilian Bakker | 03 juli 2008 | Cambridge Audio

De 840C -de top cd-speler van Cambridge- lijkt op het eerste gezicht als twee druppels water op de 740C maar men kan de `8` lijn aan een aantal details herkennen. Zo is het Cambridge logo niet via zeefdruk aangebracht maar ingefreesd, is het chassis uit dikker staal vervaardigd en is de standaard verpakking uitgebreid met een tweede doos en extra schuim. Het recensie exemplaar was afgewerkt in blank geanodiseerd aluminium en ook de systeem-afstandbediening had een aluminium topplaat.



Het front van de 840C oogt overzichtelijk; behalve het centraal geplaatste display en het cd-lademechanisme zijn  slechts 8 kleine toetsten en een (helaas niet regelbare) hoofdtelefoonuitgang zichtbaar. Het display is onconventioneel; de informatie is afgebeeld in zwart, tegen witte achtergrond. De achtergrondverlichting van het display heeft drie standen: uit, standaard en hoog. Van binnen ziet de 840C er verzorgd uit. Hij bevat vrij veel `custom` onderdelen; zowel de ringkerntrafo en Elco`s als de DSP-chip zijn van het Cambridge logo voorzien. Hetzelfde geldt voor de Cambridge dempmat die bovenop de klembrug van het Sony KSM lademechanisme is aangebracht (in dat lademechanisme bevindt zich een Sanyo loopwerk wat onder andere door C.E.C. wordt toegepast). Het Cambridge servocircuit heeft zijn eigen printplaat en is voorzien van een afschermende kap.

De behuizing van de 840C is opgetrokken uit staal en aluminium-profiel, waarbij veel aandacht is besteed aan een anti-resonante constructie, aldus Cambridge. Bij het bekloppen van het chassis blijkt dat er inderdaad geen vervelende rammelgeluiden ontstaan. Aan de achterzijde bevinden zich een set gebalanceerde en ongebalanceerde analoge uitgangen en zowel een optische als een elektrische digitale uitgang. De meest opmerkelijke aansluitingen zijn de twee digitale IN-gangen (ook weer met optische en elektrische aansluitingen). De hoogwaardige elektronica van de 840C kan dankzij die digitale ingangen voor meer dan alleen cd-weergave worden ingezet. Digitale bronnen zoals bijvoorbeeld een PC/NAS of een Mediaplayer kunnen worden aangesloten en daarnaast is het mogelijk om een DVD/multi-format speler aan de 840C te koppelen. Die externe bronnen profiteren dan ook weer van de Cambridge upsampling technologie.

Het feit dat de 840C zowel als cd-speler als externe DAC kan fungeren betekent dat het een ruimte- en kostenbesparende oplossing zou kunnen zijn voor mensen met meerdere digitale bronnen. Behalve een IEC lichtnetingang (wat het opwaarderen van de lichtnetkabel mogelijk maakt) en de hoofd aan/uit schakelaar zijn er data- en commandobussen aanwezig. De 840C is leverbaar in zwart en zilver, hij meet 11.5 bij 43 bij 36 centimeter (HXBXD) en weegt 8,5 kilo. Voor een gedetailleerde uitleg van het digitale circuit; zie "High Tech".


High Tech

Elk kanaal van de 840C heeft zijn eigen DAC circuit en analoge circuits die zowel dual mono als gebalanceerd zijn uitgevoerd. De 840C heeft daarom behalve Cinchbussen ook XLR-uitgangen. Dankzij DSP (Digital Signal Processing) werd een uniek digitaal filtercircuit, extra Jitter onderdrukking en upsampling naar een hogere sample-rate mogelijk. De 840C heeft een DSP IC met een uniek upsampling algoritme (Cambridge noemt dat Q5 upsampling -een Anagram Trade Mark). de DSP IC is een Analogue Devices 32 Bit versie wat met ATF (Adaptive Time Filtering) upsampling werkt. Dat ATF is in feite één van de meest belangrijke troeven van de 840C want het resampling proces heeft een hogere precisie dan dat van de meeste sample-rate omzetters.



De Cambridge ATF DSP werkt met een algoritme dat het originele signaal dichter benaderd dan conventionele interpolatoren die een sampling frequentielimiet hebben van 192 kHz, terwijl de Q5 upsampling met ATF tot 384 kHz gaat waardoor de invloeden van resampling-Jitter sterk worden geminimaliseerd. Cambridge heeft veel nieuwe technologie in dit apparaat gestopt en het lijkt er op dat de 840C een soort `statement` product is. Hetzelfde zien we bij andere audiofabrikanten en dat heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat veel audiofielen genoeg hebben van de omnivoor-spelers; ze willen -terecht- een speler die optimaal presteert met Red Book cd`s.

MERK

EDITORS' CHOICE