Mark & Daniel Maximus Sapphire

Kilian Bakker | 24 juli 2008 | Mark & Daniel

De Mark & Daniel Sapphire is volgens zijn makers een "monitor-grade mini" oftewel: zowel voor Pro- als thuisgebruik geschikt. We hebben hier niet te maken met een uit MDF opgetrokken constructie, voorzien van `OEM` weergave-units. Alle Mark & Daniel units en de fraaie marmer-composiet behuizingen worden binnenshuis ontwikkeld en gefabriceerd.



Het ontwerp van de Sapphire is in feite gebaseerd op dat van de Maximus-Ruby terwijl het op een aantal belangrijke punten is doorontwikkeld. Zo heeft de kenmerkende (en zware) `Compound Marble` behuizing bij de Sapphire een verder verstevigde kastconstructie en twin-ports (waarmee een lagere poortruis wordt verkregen). Verder heeft de Sapphire een geheel nieuwe `SX` Super Xmax laag/lage middenfrequentie-unit met een volgens eigen formule vervaardigde papieren conus (en stofkap) met een bredere rollsurround.

De magnetische `motor` heeft een 40% sterkere magneet (ten opzichte van de Ruby LF unit) en een vrij lang magnetisch veld (3,3 centimeter). De spreekspoel bestaat uit een vlakke koper-ribbon die rond een glasvezel spoelvormer met een temperatuur-belasting tot 250 graden C. is gewikkeld. Deze SX laagfrequent-unit heeft een maximale (+/-) uitslag van maar liefst 1 centimeter en een aluminium chassis; de unit weegt op zichzelf al 1,6 kilo. De constructie en het materiaalgebruik zorgen voor een hoge maximale output en een goede controle/grip bij hoge afluisterniveau`s. Het Bi-Wire wisselfilter is opgebouwd uit grote luchtspoelen en hoogwaardigere condensatoren. De blikvanger van de Sapphire is zijn Dreams DM-4 hoog/middenfrequentie-unit met aluminium band-membraan (zijdelings gebaseerd op het door Oscar Heil ontwikkelde Air Motion Transformer principe); deze neemt het 900 Hertz tot 25 kiloHertz-bereik voor zijn rekening. De DM-4 Dreams unit werd ontwikkeld als universele breedband-unit met een bovengemiddeld goede prijs/prestatie verhouding ten opzichte van conventionele ribbon-units, aldus Mark & Daniel.



De DM-4 heeft een membraan met een relatief groot oppervlak (30 keer dat van een 2,5 centimeter dome). Dat membraan is van 32 lichtgewicht `micro-elements` voorzien (aluminium strippen) en is opgespannen in het magnetisch veld van maar liefst 14 individuele `NdFeB` magneten. Zijn maximale bereik loopt overigens van 700 Hertz op tot 25 kilohertz. De gevoeligheid van de Sapphire levert een geluidsdruk op van 83,5 dB (bij 1 Watt aansturing, op 1 meter afstand). De nominale impedantie wordt opgegeven als "tussen 3 en 6 Ohm" en is dus erg laag. Mark & Daniel geeft daarom een minimaal (RMS) versterkervermogen van 100 Watt op (M & D maakt overigens een eigen versterker, de A 400). Het opgegeven frequentiebereik loopt van 45 Hertz tot 25 kilohertz. De Sapphire meet net als de Ruby 29 bij 17 bij 21,3 centimeter (HXBXD) en hij weegt 9.5 kilo per stuk.


EDITORS' CHOICE