REVIEW

Peggy Lee, Black Coffee


Jan de Jeu | 26 september 2008

We gaan weer richting winter en wat is er dan mooier dan met je geliefde op een heerlijk warm vloerkleed voor de open haard te bivakkeren. Dat is een beetje het gevoel dat ik krijg bij het beluisteren van de Speakers Corner re-issue op 180 gram vinyl van Peggy Lee’s ‘Black Coffee’.

Peggy Lee, Black CoffeeEen prachtig album dat opgenomen is gedurende twee sessies, te weten in april 1953 en april 1956. Enkele van de twaalf songs zijn te kenschetsen als blues nummers terwijl anderen afkomstig zijn uit The Great American Songbook.

Bij het beluisteren van de langzame ballads zou je bijna wensen dat je alleen op het eerder genoemde haardkleed zit.

En dan zou je wensen dat deze begeerlijke vrouw met haar heerlijke zachte, delicate, hese, verleidelijk prikkelende stem zich bij je zou kunnen voegen.

Dan maakt het ook bijna niet meer uit dat de vrouw met deze heerlijke stem vandaag de dag 88 jaar oud zou zijn geweest (als ze nog zou leven). Haar stem geeft je zo’n intens gevoel van welbevinden dat je geen genoeg kunt krijgen van de songs. Neem bijvoorbeeld het overbekende It Ain’t Necessarily So met zijn sterk wisselende tempo’s. Heerlijk! Of I’ve Got You Under My Skin. Boy - ook al geeft vrijwel iedereen dan ook de voorkeur aan Frank Sinatra in combinatie met Nelson Riddle - als er iemand ‘under my skin’ kan kruipen is het wel deze dame met haar ‘husky’ voice.

Deze heruitgave is een must voor liefhebbers van vrouwelijke vocale jazz maar ook voor de connaisseur van echte swing en van Broadway melodieen. Highlights zijn voor mij When The World Was Young, het gefluisterde You’re My Thrill en afsluiter There’s A Small Hotel waarin Peggy Lee verleidelijker klinkt dan welke andere zangeres ook.

De persing is, zoals ik inmiddels van Speakers Corner Records gewend ben en verwacht, fluisterstil en ook het artwork is ‘first rate’. Een heerlijke re-issue. Enjoy!


Aanvullende informatie:
Label: Speakers Corner Re-issue
180 gram vinyl
Decca Records DL 8358

EDITORS' CHOICE