REVIEWBluenote

Bluenote Phono1 mkIII

Enige tijd geleden berichtte hifi.nl over de opvolger van de inmiddels befaamde phonovoortrap Phono1 MKII van het Italiaanse Bluenote. Tijdens de analoge dagen in Sneek eerder dit jaar informeerde Henk Niemeijer van Sneek Hifi mij dat de nieuwe analoge telg uit de schone Italiaanse familie was gearriveerd in Nederland. Ik kreeg er een mee naar huis om hem eens goed te vergelijken met de MKII, die ik zelf bezit. Een update, dus.

Aan het uiterlijk is niet veel veranderd. Waar ik in mijn vorige artikel al meldde dat er niet alleen aan het uiterlijk van de voortrap is gedacht, zo ook is de verpakking nog steeds erg stijlvol. Aan de buitenkant van de voorversterker is maar aan twee dingen te merken dat het de MKIII versie is; het logo voorop is nu voorzien van een typenummer en het vaste netsnoer is gewijzigd in een losse voedingskabel met een IEC aansluiting. Ideaal voor upgrades, dus.

Bluenote Phono1 mkIII

Om de voortrap goed in te stellen voor het gebuikte soort element, moet je het apparaat open schroeven. Vaak gebeurt dit al bij de dealer, dus weten niet veel eigenaars dat er meerdere soorten elementen goed te combineren zijn met de Phono1. Kwestie van de gebruiksaanwijzing doorlezen...

Maar goed, het “naakte” toestel geeft een ander beeld dan zijn voorganger. De losse stroomaansluiting gaat middels een dikkere getwiste kabel naar het voedingsgedeelte voorin de phonotrap. Achter het voedingsgedeelte zit de spanningsopbouw, waarvoor andere elco`s zijn gebruikt dan in de eerdere editie. Om interferentie in de gevoelige voorversterker tegen te gaan, heeft Bluenote de printplaat niet meer vlak op de bodem gemonteerd, maar geheel links in het apparaat, zover mogelijk van de voedingskabels en haaks op de bodem. De voedingskabel zélf is getwist en op de printplaat zijn ook enkele kleine wijzigingen doorgevoerd. Navraag bij de importeur leert dat alle wijzigingen zijn gedaan op verzoek van de Friese importeur zčlf, die mag stoelen op een zeer grote kennis van zaken als het gaat om analoge bronnen. Een fabrikant mag dus blij zijn met zo`n importeur, die met liefde voor het vak en door de wol geverfd meedenkt met de handmatige productielijn van de Italianen.

Bluenote Phono1 mkIII

Henk gaat nog verder in zijn drang naar perfectie; Sneek Hifi heeft dan ook diverse tips en accessoires leverbaar voor eigenaren van Bluenote`s Phono1 in welke vorm dan ook. Ik heb dan ook zelf mijn Phono1 MKII ge-upgrade met andere bekabeling, extra demping onder de componenten en een ringkerntrafo in plaats van de conventionele voeding. Bent u niet zo handig, dan kan Sneek Hifi deze upgrades tegen een geringe vergoeding voor u uitvoeren.

EDITORS' CHOICE