REVIEW

Jimmy Rosenberg: De vader, de zoon & het talent


Jan Luijsterburg | 02 oktober 2008

Wonderkinderen, daar kun je maar beter een kruisje voor slaan. Met het talent in de rol van de Heilige Geest. Het is altijd tragisch als zo’n buitengewoon talent, dan wel niet helemaal in de kiem, maar toch niet zo lang daarna, gesmoord wordt. De vader in de gevangenis, de zoon aan de drugs en in de psychiatrie. En van dat talent is dan niet meer zo duidelijk of het een last of een zegen is.

Jimmy Rosenberg: De vader, de zoon & het talentJeroen Berkvens maakte een mooi portret van de sinti zigeunerjazzgitarist. Startend met gesprekken in een Belgisch psychiatrisch ziekenhuis beleven we zijn moeizame terugkeer naar het dagelijks leven. Dramatisch moment is daarbij de vrijlating van zijn vader, die een jarenlange gevangenisstraf voor een moord uitgezeten heeft. Tussendoor zien we via historisch beeldmateriaal de jonge Jimmy als stotterend manneke bij Han Reiziger, en hoe hij met zijn Gipsy Kids de internationale concertpodia veroverde.
Zijn schouders konden het gigantische succes duidelijk niet dragen, en de miljoenen werden er in no time doorgedraaid. Heroďne vulde de plaats van de uit beeld verdwenen vader in. Als 27 jarige treurt hij vooral over het niet kunnen zien van zijn drie kinderen, en vecht hij tegen de afgrond van de psychose en de verlokkingen van de drugs.

Aan een terugkeer wordt gewerkt, maar vanzelf gaat dat niet. Het ene moment zit Jimmy in de gevangenis voor een vechtpartij, het andere komt hij op het moment suprčme niet opdagen. Vader gaat ver in zijn minachting voor dat slappe junkiegedrag: ze zijn nog lager dan een vrouw. In vergelijking met zijn broers gaat het Jimmy nog niet eens zo slecht. De een is in een slechte trip blijven hangen, de ander zijn hersens zijn door de coke naar de knoppen.

Hier en daar leunt Berkvens wat zwaar op suggestieve sfeerplaatjes, maar over het algemeen levert zijn documentaire een knap gecomponeerd, integer beeld van een bijzondere subcultuur waarin sterallures slecht gedijen. Gelukkig wordt de situatie niet stukgeanalyseerd, de observaties geven de kijker alle gelegenheid zich een eigen beeld te vormen. De muziek is fantastisch, en het is buitengewoon fascinerend om te zien hoe Rosenberg van het ene moment in het andere van een onzeker wrak verandert in een virtuoos genie zodra er een gitaar in zijn handen ligt.

Jimmy Rosenberg: De vader, de zoon & het talent

Op grond van de film zou je het niet verwachten, maar de terugkeer van Rosenberg lijkt toch echt gestalte te krijgen, met succesvolle optredens, vastgelegd op DVD’s, alles te volgen op zijn website www.jimmyrosenberg.nl.


Aanvullende informatie:
Nederland, 2007
Speelduur 77 minuten
Regie: Jeroen Berkvens
Beeld: 16:9 anamorf
Geluid: DD 5.1
Uitgave: A-Film, reeks Inside the Music

EDITORS' CHOICE

 • Thuistesters gezocht!
  Philips PH805 hoofdtelefoon
  Thuistesters gezocht!
  lees meer »
 • Interview
  Grimm: historie & toekomst
  Interview
  lees meer »
 • Veel acties in december!
  Prijzenfestival 20 jaar HiFi.nl
  Veel acties in december!
  lees meer »