REVIEW

The Zutons- You can do anything


Leo Wubbolt | 30 oktober 2008

De Zutons plaat is in meerdere opzichten een lawaaiige cd. De liedjes zijn van een nerveus springerig allooi, niet echt indie en niet eens puur Engels . Toch wordt de band door het thuisfront op handen gedragen met verkoopcijfers die je doen duizelen in de eeuw van de schaamteloze downloads.

The Zutons- You can do anything Er is gelukkig nog gewoon een singlecultuur in Engeland; fans en liefhebbers gaan naar de winkel en kopen de cd-single en in sommige gevallen de 7’’ of 12’’ vinyl versie. Dat Amy Winehouse de zaak nog eens een extra slinger gaf door haar stem te lenen voor Valerie, de radiohit van 2007, was meer dan de band ooit kon dromen.
Northern Soul, blues en pop worden makkelijk samengeknepen tot dansbare liedjes met hoog meebrulgehalte voor concerten. De Engelsen zijn er dol op , soms als enigen op deze wereld. Voor deze cd zocht de band hun heil in Los Angeles met een producer waar ze nog nooit van gehoord hadden. Het was George Drakoulias die de taak had het stelletje Liverpools ongeregeld vast te leggen. Hij had Kula Shaker al eens gedaan, dus de ervaring met Engelse bands was er.

Grootste probleem bij de Zutons op deze derde plaat is het vinden van de muzikale koers. Het zijn allemaal lekkere liedjes, de composities en teksten van Dave McCabe zijn OK, maar lijken dan weer op de Stones, dan weer op U2 (Freak; Give me a reason). De productie is vlak, saai en netjes; in mijn gedachten zocht ik het geluidsbeeld van Dust van The Screamin’ Trees, een plaat uit 1987 waar Drakoulias een formidabele geluidswal neerlegt. Niets van dat alles, maar misschien heeft het wel met de mastering te maken, die de moderne cd teistert tegenwoordig. Hard, geen laag, een rafelig middengebied en een schreeuwerig hoog. Wat deze persing vooral ontbeert is definitie en helderheid, een euvel dat Sony DADC blijkbaar volledig ontgaat. Het is bijna een aanmoediging om de cd te downloaden en genoegen te nemen met een inferieur mp3 bestand. Deze trieste constatering mag zich vooral de muziekindustrie aantrekken.


Aanvullende informatie:
Deltasonic Records DLTCD078. 2008
Distributie: PIAS.

EDITORS' CHOICE