REVIEW

Franz Schubert - Schwanengesang


Ferd Op de Coul | 23 oktober 2008

De liederen op teksten van o.a. Ludwig Rellstab en Heinrich Heine die - overigens niet door Schubert zelf - zijn samengevoegd als Schwanengesang, behoren in elk geval tot de laatste scheppingsperiode van de grootste liedcomponist aller tijden.

Schuberts Schwanengesang met Prégardien en StaierZe zijn op een recente Challenge-cd surround opgenomen door de Duitse tenor Christoph Prégardien en zijn beproefde begeleider of beter: secondant aan de fortepiano, Andreas Staier.

De Schwanengesang-cyclus telt 14 liederen en daar blijft het niet bij met deze opmerkelijk fraaie nieuwe opname.

Liefst zeven liederen op teksten van Johann Gabriel Seidl zijn toegevoegd. Deze liederen zijn Die Taubenpost, Sehnsucht, Am Fenster, Bei dir allein, Der Wanderer An den Mond, Das Zügengklöcklein en Im Freien.

Christoph Prégardien en Andreas Staier bereiken na hun prachtige samenwerking in "Die Schöne Müllerin", toen nog op Harmonia Mundi, hier zonder mankeren het hoogste niveau en ik durf gerust te constateren dat Schuberts liedkunst sinds Wunderlich als het tenminste om tenoren gaat, wat betreft onnavolgbaarheid hier wel het toppunt heeft bereikt.

Prégardiens interpretatiekunst staat volkomen in dienst van een sterk persoonlijke stijl en uitdrukkingskracht. In het begin van zijn carriere had zijn stem een lichter, jeugdiger timbre dan in deze en andere recente opnamen, waarin soms een rijper en enigszins baritonaler koloriet de sfeer mede bepaalt. Dat de klank van de fortepiano, magnifiek en nuance-vol gespeeld door Staier, daar wondermooi bij wordt ingepast is een van de verrassende aspecten van deze prachtige Schubert-cd.

In een internet-interview heeft Prégardien verklaard waarom hij van Harmonia Mundi is overgestapt op het veel kleinere Nederlandse label Challenge Classics. "Ik heb hier voor het eerst het gevoel met mensen te werken die precies weten wat ik bedoel te willen uitdrukken in de muziek". Daar is niets aan toe te voegen,want de kwaliteiten van deze Schubert-cd laten er geen twijfel over dat deze schijf meermalen het award-circuit zal halen.


Aanvullende informatie:
Frans Schubert: "Schwanengesang" en liederen op teksten van Seidl.
Christoph Prégardien, tenor en Andreas Staier, fortepiano.
Challenge Classics cd surround 71.48 CC 72302

EDITORS' CHOICE