REVIEW

Janos Starker - Schumann and Lalo Cello Concertos


Jan de Jeu | 27 november 2008

Slechts zes jaar oud was Janos Starker toen hij voor het eerst een cello vasthield en er op begon te spelen. Acht was hij toen hij zijn eerste leerling kreeg en elf toen hij voor het eerst voor publiek optrad.

Janos Starker - Schumann and Lalo Cello ConcertosGeen wonder dus dat dit uitzonderlijke talent in de daaropvolgende jaren een glanzende carričre opbouwde als cellist bij de meest vooraanstaande symfonie orkesten. Alleen in Amerika speelde hij al bij gerenommeerde orkesten als het Dallas Symphony Orchestra, the Metropolitan Opera en the Chicago Symphony Orchestra. Als solist heeft hij voor Mercury Records in de Living Presence Stereo serie meerdere fraaie opnamen gemaakt met het London Symphony Orchestra.

Recent is opnieuw uitgebracht de cello concerten van Schumann en Lalo waarbij het London Symphony Orchestra onder leiding staat van Stanislaw Skrowaczewski. Alleen voor het werk van Schumann is het al de moeite waard om deze re-issue op 180 gram vinyl aan te schaffen.

Starker spreidt zijn enorme virtuositeit en bereik ten toon, terwijl zijn instrument een prachtig heldere, krachtige en volle toon heeft. Dit alles tegen een achtergrond van een orkest dat een krachtdadige, majestueuze interpretatie neerzet.

EDITORS' CHOICE