REVIEWAudiovector

Audiovector S-1 Signature


Kilian Bakker | 20 november 2008 | Audiovector

Het Deense merk Audiovector werd in 1979 opgericht door Ole Klifoth, de man die tot op heden de eigenaar en hoofdontwerper van zijn onderneming is. Een circa 30 jaar oude firma die nog altijd in handen van de oprichter is, dat zien we tegenwoordig helaas zelden.De S-1 compact-monitor is verkrijgbaar in vier uitvoeringen, te weten: als S-1, S-1 Super, S-1 Signature en S-1 Avantgarde. Het standaard model tot en met de Signature zijn van dome-hoogfrequent units voorzien, de Avantagerde uitvoering heeft een Avantgarde Ultra SCC band-unit en een Avantgarde mid/laag unit.

Het hier besproken model betreft de Signature uitvoering die van een Evotech T 2008 hoogfrequent-unit is voorzien met SEC en LCC technologie (daar komen we zo op terug). De Avantgarde mid/laag unit heeft een 3-laags composiet (koolstof en glasvezel) conus en een aluminium chassis. De mid/laag unit wordt bij het fameuze ScanSpeak vervaardigd maar geheel naar Audiovector specificaties. De S-1 is een modern en strak ogende verschijning, wat mede te danken is aan de ranke klankkast met zijwanden die in het horizontale vlak zijn gebogen (iets wat men tegenwoordig ook wel `boegvorm` noemt). Die gebogen wanden verhogen de algehele rigiditeit en verkleinen de kans op staande golven in de klankkast.

Aan de achterzijde treffen we twee aparte poort-openingen en een stel robuuste bi-wire knoppen aan die op een geborstelde aluminium plaat zijn aangebracht. De twee poorten behoren overigens elk bij één van de twee weergave-units. Audiovector heeft namelijk een hoogfrequent-unit ontwikkeld met een open generator die is gebaseerd op hun eigen Low Compression Concept (LCC). Dat laatste zorgt voor een ongehinderd dynamisch gedrag, aldus de fabrikant. De eigen `kamer` en poort van de hoogfrequent-unit zijn gebaseerd op het Soundstage Enhancement Concept (SEC) wat zorgt voor een meer uniform afstraalgedrag waardoor men vrijer zal zijn in de keuze van de luisterpositie. Met deze unieke topologie heeft Audiovector in feite een quasi-dipool gedrag gecreeerd.De in het oog springende aluminium montageplaat van de hoogfrequent-unit is mechanisch ontkoppeld van de gelamineerde baffle. Het ultra-minimalistische wisselfilter helpt bij een optimaal fasegedrag, openheid en snelheid, aldus Audiovector. De units zijn met speciale verchroomde bouten met (driepunts-koppen) bevestigd. Dat, en vele andere details geven een heel duidelijk signaal af: dit is geen doorsnee weergever. De S-1 is leverbaar in zwart essen, Afrikaans rosewood, Amerikaans kersen, Amerikaans maple en `silk-white`. Het opgegeven frequentiebereik loopt van 44 Hertz tot 26 kiloHertz en het goed gekozen overnamepunt van het wisselfilter ligt op 3 kiloHertz. De gevoeligheid resulteert in een geluidsdruk van 87 dB (bij 1 Watt aansturing, gemeten op 1 meter afstand) en de nominale impedantie is 8 Ohm. Hij meet 37 bij 19 bij 28 centimeter (HXBXD) en legt een niet gering gewicht van 11 kilo in de schaal. Goede standaards zijn van groot belang voor de uiteindelijke prestaties en daarom hebben ze bij Audiovector hun eigen AVEC stands ontwikkeld.

EDITORS' CHOICE