REVIEW

Von Krufft - Fagotsonates


Ferd Op de Coul | 22 januari 2009

Steeds vaker duiken ze op, de laatste tijd: stukken van vergeten muziekvinders uit Italie, Frankrijk of middeneuropese landen. Oostenrijk en Zuid-Duitsland openen archieven van kloosters en universiteiten waar musicologen soms best interessant materiaal opduiken dat als her-uitgave op papier of op cd in aanmerking komt.

Fagotsonates van Von KrufftVoor wat betreft laatstgenoemde categorie is Challenge Classics heel actief en het is verheugend dat ze daar niet schromen om jonge muzikale talenten te stimuleren "aan de bak" te laten komen. Zoals nu met fagotsonates van een zekere Nikolaus von Krufft (1779-1818), een Oostenrijkse musicus, filosoof, jurist en diplomaat en in die functie in dienst bij graaf Klemens Wenzel Lothar von Metternich. Van de beroemde Albrechtsberger, die o.a. Beethoven de knepen van het contrapunt heeft bijgebracht, kreeg ook Von Krufft compositie- lessen.

Hij maakte verder naam als pianist en uit de pas uitgebrachte cd met Fagotsonates blijkt dat het jeugdige echtpaar Wouter Verschuren (fagot) en Kathryn Cok (fortepiano) met deze nog aan de klassieke Weense tradities verwante werken niet de minste moeite hebben. Zowel de Sonate pour le Pianoforte avec accompagnement obligι de Basson in F als de Grande Sonate pour le Pianoforte avec accompagnement de Basson in B flat op.34 zijn composities met fijne melodische vondsten waarin zowel de klassieke tradities als de verbeelding van de opkomende romantiek uit die tijd mooi samen smelten. In het laatste werk domineert de variatie-techniek en is een spetterende finale All Ongarese.

Ik denk dat deze sprankelende sonates een dankbare aanwinst zijn voor de toch al niet omvangrijke combinatie fagot/klavier. Verschuren en Cok zorgen voor uitstekende verklankingen met hun beider historische instrumenten.


Aanvullende informatie:
Nicolaus von Krufft (1779-1818)
Sonatas for bassoon and pianoforte.
Wouter Verschuren & Kathryn Cok (World premiere recording on historical instruments)
Challenge Classics CC72313.
Total time: 61:32.

EDITORS' CHOICE