REVIEW

Patricia Barber - The Cole Porter Mix


Jan de Jeu | 02 april 2009

Het is alweer enkele jaren geleden dat Patricia Barber op Nightclub ‘Standards from the great American songbook’ ten gehore bracht. Op haar tiende album The Cole Porter Mix pikt ze deze draad weer op. Ditmaal door het interpreteren van tien werken van haar favoriete componist uit die periode.

Patricia Barber - The Cole Porter MixZe complementeert deze met drie eigen, in dezelfde stijl geschreven composities. I Wait For Late Afternoon and You, Snow en The New Year’s Eve Song. Het is algemeen bekend dat Cole Porter er een hekel aan had wanneer iemand aan zijn composities sleutelde. Toch denk ik dat hij - zij het dan misschien niet openlijk - gecharmeerd zou zijn geweest van de wijze waarop Patricia Barber op subtiele wijze de tekst van You’re The Top actualiseert.

Of de manier waarop ze bossa nova (Easy To Love) tango (Get Out Of Town), samba (In The Still Of The Night) en flamenco (I Concentrate On You) invloeden moeiteloos integreert in de muziek zonder dat de originele composities daarbij op enigerlei wijze geweld worden aangedaan.

Haar band is samengesteld rond gitarist Neal Alger, bassist Michael Arnopol en drummer Eric Motzka die alle drie al meer dan vijf jaar met haar samenspelen en ook nu schitterend haar zang en pianospel ondersteunen. Van Dave Holland heeft ze voor vijf nummers tenorsaxofonist Chris Potter geleend en voor drie songs drummer Nate Smith. Potter gaat helemaal los aan het eind van In The Still Of The Night en geeft een extra dimensie aan het erotische Snow, het hoogtepunt van de cd. Wellicht ook interessant voor hen die Porter’s muziek tot nu toe niet spannend genoeg vonden.

EDITORS' CHOICE