REVIEW

Yuri Honing and FLORiS - Phase Five


Jan Luijsterburg | 04 juni 2009

De covers van de laatste drie CD’s van saxofonist Yuri Honing lijken sprekend op elkaar: horizontale gekleurde balken, geheel in stijl met zijn website. Wie verwacht dat de muziek dan ook wel in elkaars verlengde zal liggen heeft het niet zo’n klein beetje mis, al hebben de albums ook wel iets met elkaar te maken. Zo zijn het alle drie songalbums.

Yuri Honing and FLORiS - Phase Five Zowel op Winterreise, de cyclus van Schubert met Nora Mulder aan de piano, als bij Honings rockband Wired Paradise vetolkt de saxofoon de rol van zanger. Phase Five is op het eerste gezicht een veel conventioneler popalbum, met echte zangers, die gewoon met hun stem zingen. Leine zingt drie liedjes, David Pino en Janne Schra ieder twee, Lilian Vieira en Sarah Bettens elk één. De aanduiding ‘five contemporary Dutch vocalists’ is natuurlijk voor laatstgenoemde niet helemaal juist.

De eenvoud bedriegt. De liedjes zijn namelijk het resultaat van een buitengewoon ingewikkeld en bewerkelijk productieproces. Producer uit de dancehoek Floris Klinkert stelde uit de discografie van Honing, onder andere de genoemde albums, samples samen die hij ordende in loops. Daaroverheen werd gesoleerd. Het resultaat ging opnieuw de computer in, om de basis te vormen voor liedjes, te maken door de vocalisten. En daar voegde Honing dan als laatste Phase nog zijn saxofoonsolo’s aan toe, met de prachtig verzadigde, zangerige toon.

Als er hier al sprake is van jazz – het klassieke Verve label zoekt steeds meer de grenzen van het genre op – zit die onherkenbaar verstopt in de bronnen van de samples. Alleen de drie instrumentale intermezzo’s vallen wat dat betreft uit de toon. Verder is Phase Five een gedegen popalbum, met een ontspannen, lichte triphop-achtige sfeer. Honing ziet jazz meer als een mentaliteit dan als een stijl, en dan klopt het helemaal.

De tongval van Leine doet me iets teveel aan Kate Nash denken en komt hierdoor wat gemaakt over. David Pino, van El Pino and the Volunteers, verrast en Sarah Bettens is altijd goed, net als de toeter van Yuri Honing. Heerlijk album.

Aanvullende gegevens:

Speelduur: 42:46, 12 tracks
Label: Verve / Universal
Website:
http://www.yurihoning.com
http://www.myspace.com/yurihoningandfloris

EDITORS' CHOICE