REVIEWFocal

Focal XS 2.1 Multimedia Sound System


Max Delissen | 11 juni 2009 | Focal

Een hele mond vol, die naam Focal XS 2.1 Multimedia Sound System. Je zou zeggen dat dan wel duidelijk is waar we hier mee te maken hebben. Toch is enige toelichting op zijn plaats, denk ik. Een argeloze voorbijganger zou, vanuit de ooghoeken bekeken, dit setje volkomen verkeerd kunnen inschatten. Het is namelijk een satelliet/subwoofersysteem dat je op je computer kunt aansluiten, en toch niet. Het is een iPod docking station, maar ook weer niet. Wat het wel is? Lees verder!

Laat ik beginnen bij het design. Sexy is het eerste woord dat mij te binnen schiet. De satellieten zien er fantastisch futuristisch uit, met hun half ovalen vorm, mat aluminiumkleurige metalen steuntjes en glanzend zwarte voetjes. Slank ook, klein maar fijn, op de één of andere manier typisch Frans.

Focal XS 2.1 Multimedia Sound System

De subwoofer, die in veel gevallen buiten het zicht zal worden geplaatst (waarover later meer), is relatief klein, ongeveer 25 bij 25 centimeter in het vierkant, en zo`n 30 centimeter diep. Het front is hoogglans zwart, en bevat alleen het gat van de basreflexpijp. Een aluminiumkleurige lijst rondom de voorkant van de sub sluit mooi aan op de matzwarte kast met afgeronde hoeken. De woofer zelf zit aan de onderkant, tussen die vier hoge pootjes waarop de kast moet worden geplaatst.

Het ziet er allemaal niet alleen erg mooi uit, het zit ook erg goed in elkaar. De ranke satellieten zijn zeer fraai gebouwd, voelen solide aan en wegen genoeg om indruk te maken. Voor de subwoofer geldt hetzelfde. De meegeleverde afstandsbediening heeft een magnetisch achterkantje, waarmee hij, altijd vindbaar, op de metalen steun van één van de satellieten kan worden `geplakt`. Designgevoeligen zullen de XS set snel in de armen sluiten. Het is trouwens ook niet verwonderlijk dat dit setje het erg goed doet bij bezitters van een Mac computer

MERK

EDITORS' CHOICE