REVIEW

Siouxsie & the Banshees - At The BBC


Jan Luijsterburg | 03 juli 2009

Naast de LP’s en singles gebruikten Siouxsie & the Banshees, een van de langst overlevende en beste bands uit de Britse punkperiode, nog een paar uitlaatkleppen. Naast optredens was dat de BBC. Officieel instituut bij uitstek, maar via John Peel was er ook een subversieve achterdeur. De studiosessies boden gelegenheid tot experiment. Als er een vreemd muziekinstrument rondslingerde werd dat ook gebruikt.

Siouxsie & the Banshees - At the BBC Bij de Nederlandse omroepen raakt nogal eens wat kwijt, maar zo niet bij de BBC. De activiteiten van Siouxsie & the Banshees voor de BBC tussen 1977 en 1991 zijn op een voorbeeldige manier op een rij gezet in een pakketje dat er uitziet als een gebonden boek. In de kaften zitten vier schijfjes opgeborgen: 3 CD’s en een DVD. Daartussen 32 bedrukte pagina’s, met naast fraai artwork een groot essay van popjournalist Paul Morley, waar interviewfragmenten in zijn verwerkt uit 1978 en 2009. Een zeer lezenswaardig verhaal, waarin Morley aan de hand van deze invloedrijke band erg duidelijk maakt hoezeer de wereld in de tussentijd veranderd is. Als fan van het eerste uur ga ik me er bijna spontaan oud door voelen.

De CD’s bestaan voor de helft uit radiosessies, voor de rest uit een tweetal concerten. Na vier John Peel sessies was de band mainstream genoeg geworden om ook voor andere radioprogramma’s gevraagd te worden. Richard Skinner, Kid Jensen en Janice Long waren DJ’s die ook een sessie van drie à vier nummers uitzonden. Aardig voor het overzicht is dat er telkens andere nummers gebracht werden, van overlap is nauwelijks sprake. Natuurlijk zijn het voornamelijk singles, maar dat waren bij Siouxsie vaak ook de sterkste nummers. Deze box is daardoor een greatest hits album met alternatieve versies die niet onderdoen voor de originelen.

De concerten die de BBC opnam vonden plaats in het Apollo Theatre in 1985 en in de Royal Albert Hall in 1988. De moeder van generaties van gothic vleermuismeisjes was in absolute topvorm, net als haar band.

De televisieopnamen bestaan in totaal uit 30 tracks. Veel Top of the Pop geplayback, maar ook daar maakte Siouxsie altijd wel iets bijzonders van. Gelukkig was er ook op televisie ook ruimte voor live muziek, waaronder 8 nummers voor het programma Rock Goes To College uit 1981. Voor liefhebbers een waar standbeeld en een niet te missen toevoeging in de collectie.

Aanvullende informatie:
Speelduur: CD1: 72:21 (20 tracks), CD2: 73:55 (18 tracks), CD3: 77:23 (17 tracks), DVD: 115:35 (30 tracks)
Label: Polydor / Universal
Website:
http://www.myspace.com/siouxsieandthebanshees

EDITORS' CHOICE