REVIEW

Franz Ferdinand - Tonight


Jan de Jeu | 30 juli 2009

Alex Kapranos noemt Tonight een album om in de avonduren te beluisteren. Het derde album van deze Britpop band uit Glasgow wordt gepresenteerd als een theatervoorstelling. ‘Tonight: Franz Ferdinand’ staat er op de voorkant van de dikke kartonnen uitklaphoes.

Franz Ferdinand - TonightDaaronder een man die een afwerend gebaar maakt teneinde te voorkomen dat een fotograaf een plaatje schiet van een man die gereanimeerd wordt. De postpunk groep presenteert alle ingredienten om die avond tot een succes te maken.

Wie de eerste lp opzet hoort makkelijk in het gehoor liggende, om niet te zeggen simpele songs waarbij opvalt dat de gitaren ditmaal de synthesizer naast zich moeten dulden. Ook zijn er meer funk en r&b invloeden te bespeuren. Naar het eind toe wordt er een spanning opgebouwd die culmineert in Lucid Dreams, een song die eindigt in elektronische techno.

Dream Again klinkt aansluitend als een zoete droom waarmee de nacht begint. Akoestische afsluiter Katherine Kiss Me lijkt een wensdroom. De dubbel lp stopt na twaalf songs terwijl de ter vergelijking beluisterde uit twee cd’s bestaande limited edition verder gaat. De tweede cd Blood bevat The Tonight Dub Versions. Negen titels (acht tracks) waarin de donkere kanten van de nacht aan bod komen. Onder andere Feel The Pressure, Die On The Floor en een lied waarin Katherine ditmaal niet gevraagd wordt om te kussen maar om te slaan.

EDITORS' CHOICE