REVIEW

Frozen River


Jan Luijsterburg | 23 juli 2009

Zijn er mensen die nog altijd in de Amerikaanse droom geloven? Frozen River is een thrillerachtig sociaal drama waarin het Amerika getoond wordt waarin alleen overleven telt. De gokverslaafde echtgenoot van Ray, een afgetobde moeder van twee zoons, is er vandoor met het geld dat als aanbetaling voor een nieuwe woning bedoeld was. De film toont hoe zij zich tracht te redden uit een onmogelijke situatie.

Frozen RiverPopcorn als ontbijt, om de haverklap bevroren leidingen en dan is het ook nog bijna kerstmis: een cadeautje onder de boom is wel het minimum wat Ray haar jongste wil bieden. Op zoek naar de verdwenen echtgenoot strandt ze bij de stugge indiaanse Lila, die aan de rand van het nabijgelegen Mohawk reservaat in een caravan woont. Lila heeft het erg op auto’s begrepen, vooral als ze een flinke kofferbak hebben. Lila krijgt Ray zo ver om de bevroren rivier over te rijden, waarmee ze meteen de grens naar Canada oversteken. Wordt ook duidelijk waarom die kofferbak zo belangrijk is: daar passen illegalen in. Een lucratieve business, maar niet zonder risico’s, want de politie inspecteert alles en iedereen. Behalve blanken, dus gaat het een tijdje goed.

Ray ziet er met haar trieste, doorleefde gezicht al niet uit als iemand die geluk heeft in het leven en je ziet van mijlen aankomen dat dit niet goed kan blijven gaan. Ondertussen groeit er wel een mooie band tussen Lila en Ray.

Frozen River

Coutney Hunt won met Frozen River de grote juryprijs van het Sundance festival. Script en hoofdrolspeelster werden genomineerd voor een Oscar. Hoewel het verhaal niet bijzonder origineel is maakt de film indruk door het realistische spel van Melissa Leo en de fraaie, blauwgrijze beelden van het bevroren landschap.

Aanvullende informatie:

VS, 2008
Speelduur: 93 minuten
Regie en scenario: Courtney Hunt
Productie: Heather Rae, Chip Hourihan
Camera: Reed Morano
Muziek: Peter Golub, Shahzad Ismaily
Met: Melissa Leo, Misty Upham, Michael O`Keefe, Mark Boone Junior
Beeld: 16:9 anamorf
Geluid: DD 5.1
Uitgave: A-film 
Website: http://www.sonyclassics.com/frozenriver

EDITORS' CHOICE