REVIEW

Roswell Six - Terra Incognita: Beyond the Horizon


Eric de Boer | 01 oktober 2009

Al vele eeuwen is muziek een medium waarin een verhaal op een heldere manier kan worden verteld. Vele schrijvers van teksten of boeken kennen de invloed die muziek kan geven aan de tekst, ter ondersteuning of zelfs als benadrukking van het neergepende. Laat een fictieschrijver nu eens zijn boek hebben vertaald naar muziekteksten en deze vervolgens te hebben aangeboden bij een eigenaar van een rocklabel. Die er vervolgens een meesterwerk van creeert, ondersteund door grote namen uit het genre? Roswell Six kwam, zag en overwon!

Roswell Six- Terra Incognita: Beyond the HorizonHet trucje van een dergelijk project is in Nederland zeker niet onbekend, Arjen Anthony Lucassen deed het al verscheidene malen met zijn geesteskind Ayreon. Alleen werden de teksten nu aangeleverd door Kevin J. Anderson, die zijn boek The Edge of the World als inspiratiebron heeft gebruikt. En laat hij deze nu afleveren bij niemand minder dan de directeur van Progrock Records, Shawn Gordon! Deze haalde keyboardspeler Erik Norlander (o.a. Rocket Scientist en Lana Lane) erbij en liet hem los op de teksten. Erik vond blijkbaar meer dan genoeg inspiratie in de teksten van Anderson, want binnen no-time was de muziek voor Terra Incognita geschreven.

Vervolgens moest de verdere bezetting van het tot Roswell Six gedoopte project worden ingevuld. Hiervoor werden niet de minste namen aangetrokken… Groten der Progressieve Aarde vullen de imposante bezettingslijst van het project. James LaBrie (Dream Theater) en Michael Sadler (ex-Saga), John Payne (ex-Asia) en Norlanders vrouw Lana Lane vullen de zang in. Natuurlijk speelt Erik Norlander (Rocket Scientists) zelf keyboards. Op gitaar wordt vervolgens een erg verdienstelijk spelende Gary Wehrkamp (Shadow Gallery) geplaatst. De snaren van de basgitaar worden geplukt door Kurt Barabas. Verder Chris Quirarte op drums, David Ragsdale op viool, Mike Alvarez op cello en Martin Orford op fluit. Allen muzikanten met ervaring en verdiende sporen in het vak.

Dan wordt het eigenlijk al een stuk makkelijker om een lekker luisterend verhaal te vertalen naar een stuk muziek. Toch schuilt hierin een gevaar, te weten dat er een ontzettend voorspelbaar geheel uit voort kan vloeien. Met saaiheid tot gevolg. Hiervan is op Terra Incognita: Beyond the Horizon geenszins sprake, gelukkig. Van de eerste bombastische noot tot het slotakkoord blijft de mix boeien. Nee, zelfs intrigeren. Iedere track kent een eigen gezicht, dat het geheel juist complementeert tot een doorlopend verhaal daardoor wordt ieder nummer een eigen hoogtepunt en kent het album een prettige afwisseling.

Het verhaal zal ik u bewust onthouden, omdat de –muzikale- reis die wordt gemaakt beter ondersteund kan worden door boek of cd in plaats van hier zonder enige eerbied voor de schrijver een tweezinnige samenvatting te geven. In ieder geval blijkt dat de vocalisten elkaar optrekken en niet één persoon meer naar voren komt dan de ander, voorzover de teksten dit toelaten. Een eervolle vermelding is echter wel terecht voor Lana Lane, die mij absoluut heeft verrast met een heel erg mooie stem (The Winds of War). De composities zijn van erg hoge klasse, en toetsenist, componist en medeproducer Erik Norlander speelt herkenbaar en op erg hoog niveau! Luister maar eens naar het toetsenspel op de track Halfway. Maar ook de rest van de bezetting doet niets onder voor bovengenoemde artiesten.

Roswell Six- Terra Incognita: Beyond the Horizon is een ijzersterke vertelling omlijst door muzikale perfectie. Ik ervaar het album als uniek en voor Amerikaanse begrippen zeer hoogstaand, zowel op muzikaal- als op productieniveau. De mix is wonderbaarlijk schoon en ieder instrument of elke stem is te horen en plaatsbaar in het geheel. Ook het bijgeleverde boekje is qua opmaak een prima ondersteuning voor de muziek en teksten. Het album kent wat mij betreft dan ook geen enkel dieptepunt of hoogtepunt. Het geheel is op zichzelf één grote positieve muzikale ervaring die iedere progressieve of symfonische rockliefhebber gewoon verplicht in zijn of haar collectie behoort te hebben. De enige reden waarom dit album dan ook niet de volledige vijf sterren van me krijgt is dat een eventueel vervolg dit album wellicht naar de kroon zal steken en ik zonder waarderingssterren kom te zitten… Blind kopen, is mijn advies voor liefhebbers van bovengenoemde bands of het genre!

Aanvullende informatie:

Label: Progrock Records
Speelduur: 72:39 minuten
MySpace: http://www.myspace.com/roswellsix

EDITORS' CHOICE