REVIEW

Fever Ray – Fever Ray Deluxe Edition


Eric de Boer | 12 november 2009

Toen begin van dit jaar Fever Ray uitkwam heb ik enige tijd nodig gehad om te wennen aan de vreemde muziekstijl van Karin Dreijer Andersson, voordat ik het album op waarde wist te schatten. Nu is er van hetzelfde album een Deluxe Edition uitgebracht.

Fever Ray – Fever Ray Deluxe EditionMijn eerdere oordeel over het album blijft nog steeds staan, trouwens. Fever Ray blijft een uiterst duistere vorm van elektropop met veel twists en meermaals verdraaide stemmen van Karin. De genialiteit van deze muzieksoort (en dus van Andersson zelf) is in mijn optiek ongeevenaard en gezien de succesvolle tour van Fever Ray vinden veel luisteraars van de muziek dit ook. Reden genoeg voor Rabid Records om een Deluxe Edition van het album uit te brengen, met daarop twee extra tracks en een dvd.

De extra tracks zijn covers van Vashti Bunyan (Here Before) en Nick Cave en Anita Lane`s Stranger Than Kindness. De laatste is vooral erg mooi om te luisteren en wordt dan ook meteen als single (met video) uitgebracht. De muziek van beide tracks is perfect omgevormd tot Fever Ray’s duisternis, voorzien van samples en uitermate zorgvuldig gekozen beats.

Het artwork van Martin Ander is trouwens ook gebleven op deze als digipack verpakte combinatie. De dvd bevat heerlijk obscure video’s van de tracks If I Had A Heart, When I Grow Up, Triangle Walks, Seven en Stranger Than Kindness. De laatste is van de hand van Andreas Nilsson. Om u een idee te geven, duistere belichtingstechnieken waaronder laser, schmink en kostuums (die ook werden gebruikt tijdens de tour) vinden hun weg naar een korte film die op de muziek is geschreven. Al even artistiek en obscuur als Fever Ray zelf.

Voeg daaraan toe een erg korte Tour Trailer die al even wazig is en je hebt een dvd al snel gevuld. Ik had eigenlijk liever nog wat live werk op de dvd gezien, maar daarvoor zit ongetwijfeld een complete dvd in de planning.

De briljante muziek van Fever Ray blijft me bekoren en de twee covers zijn zeker van toegevoegde waarde voor het album. De dvd had wat mij betreft achterwege mogen blijven, maar de echte fans zullen er wellicht blij mee zijn. Fever Ray blijft wat mij betreft één van dé albums van 2009.

Aanvullende informatie:

Label: Rabid Records
Speelduur: 56:25 minuten
Website: www.feverray.com

EDITORS' CHOICE