REVIEW

Bebel Gilberto – All In One


Eric de Boer | 19 november 2009

Vrolijke zomerse noten en een bekende warme, lieve stem. Bebel Gilberto is terug! Een nieuw platenlabel, nieuwe nummers met een knipoog naar haar roots en die van het nieuwe label maken dat deze natte en kille herfsttijd een stuk prettiger is om door te komen.

Bebel Gilberto – All In OneBebel Gilberto heeft met All In One haar zesde studioalbum afgeleverd, haar bekende remixalbums niet meegerekend. De inmiddels 43-jarige Isabel Gilberto de Oliveira (zoals ze eigenlijk heet) is in Amerika geboren, maar draagt haar afkomst maar al te graag met zich mee. Hoewel haar vorige album Momento uit 2007 een stukje vrolijker klonk, is All In One prima luistermateriaal geworden.

Niet alleen eigen werk komt aan bod, ook bekende songs als The Real Thing, dat al in de jaren zeventig werd geschreven door niemand minder dan Stevie Wonder, wordt op vrolijke wijze vertolkt door Bebel, met een lekkere beat. Ook de Bob Marley cover Sun Is Shining krijgt een Braziliaans tintje. Voor deze track is zelfs mega-producer Mark Ronson in huis gehaald. Maar ook dichter bij huis (letterlijk) heeft Bebel Gilberto inspiratie gevonden; de track Bim Bom werd door haar vader (João Gilberto) geschreven en vertolkt. De rest van de cd is voor het overgrote deel eigen werk, met een knipoog naar haar grote voorbeelden als bijvoorbeeld Stan Getz. Of rustiger uitstapjes met meer jazzy invloeden zoals Far From The Sea.

De opnamekwaliteit is over het algemeen erg goed, hoewel heel af en toe de zang wat onzuiver of overstuurd (Nossa Senhora) op me overkomt. Ik denk dat hier bewust voor is gekozen om een wat persoonlijker tint aan de opnames mee te geven, toch is het jammer.

Aanvullende informatie:

Label: Verve Records
Speelduur: 43:16 minuten
Website: http://www.bebelgilberto.com

EDITORS' CHOICE