REVIEW

Rolf Lislevand – Diminuito


Jan Luijsterburg | 10 december 2009

Het nieuwe album van de Noorse luitist Rolf Lislevand gaat over de Italiaanse renaissance. Met zijn ensemble van specialisten in de oude muziek maakt hij de muziek uit de 16e eeuw op vrijzinnige wijze toegankelijk voor de oren van de 21ste eeuw.

Rolf Lislevand – DiminuitoHij borduurt hierin voort op zijn ECM debuutalbum, het succesvolle Nuove Musiche. Oude muziek moet volgens Lislevand vooral levendig en los gespeeld worden, improvisatie is essentieel. Het resultaat klinkt tegelijk oud en nieuw en zal liefhebbers van jazz, wereldmuziek of new age misschien nog meer aanspreken dan meer puristisch ingestelde liefhebbers van oude muziek.

Lislevand weet de prachtige vocale melodieen van oude madrigalen om te zetten in virtuoze weefwerken van allerhande historische snaarinstrumenten, met vaak behoorlijk swingend en meeslepend resultaat. De Oosterse invloeden die destijds in Italie doorklonken in de muziek zijn duidelijk herkenbaar.

Net als bij het voorgaande album werkt de inbreng van percussionist David Mayoral, die een onbedwingbare voorkeur voor ruisende belletjes aan de dag legt, nogal storend. Vocale bijdragen worden geleverd door twee derde van het Trio Mediaeval. Prachtige stemmen, maar in deze setting soms wat erg esoterisch. Daar staat veel overtuigend, fraai vastgelegd snarenspel tegenover. Wie zich wil verdiepen in de achtergrond van deze intrigerende muziek kan zijn hart ophalen in uitvoerige toelichting van Lislevand.

Aanvullende informatie:

10 tracks, speelduur 58:11
Rolf Lislevand lutes, vihuela de mano
Linn Andrea Fuglseth voice
Anna Maria Friman voice
Giovanna Pessi triple harp
Marco Ambrosini nyckelharpa
Thor-Harald Johnsen chitarra battente, vihuela de mano, lutes
Michael Behringer clavichord, organ
Bjørn Kjellemyr colascione
David Mayoral percussion
Label: ECM New Series
Distributie: Challenge 

EDITORS' CHOICE