REVIEW

Tori Amos – Midwinter Graces


Eric de Boer | 23 december 2009

Nog in hetzelfde jaar dat er een nieuw studioalbum van Tori Amos uitkomt, brengt de Amerikaanse artieste een album uit dat volgens haar al zo’n twintig jaar in voorbereiding was. Een kerstalbum, zogezegd. Zonder te vervallen in de clichés van kerstplaten en wellicht wel één van de beste Amos albums van de laatste jaren.

Tori Amos – Midwinter GracesDat kerstliederen en het feest zelf diep met de wortels van het gezin Amos zijn verweven is logisch. Tori’s vader was immers een methodistendominee en het feest speelde wat dat betreft al vanaf haar jeugd (toen Tori al zeer muzikaal geengageerd was) een grote rol in het leven van deze zangeres. Maar er zijn –zoals het interview op de bijgeleverde bonus dvd prijs geeft- vele al dan niet persoonlijke redenen geweest om te kiezen voor een niet ‘stichtelijk’ of over-christelijk album uit te brengen. Tori heeft haar persoonlijke beleving van het Kerstfeest omgezet in de cd Midwinter Graces. Veertien tracks, waarvan er vijf volledig van eigen hand zijn. De andere zeven zijn (deels) herbewerkte teksten en/ of arrangementen.

En op bijna geen één van de tracks (de bonustrack Stille Nacht, Heilige Nacht, helaas in het Engels gezongen, uitgezonderd) vervalt Tori in uitgemolken of overdreven verbasterde interpretaties van de veelal oude liederen. Nee, afwisseling heerst. Soms klinkt Amos geslepen en strak, dan weer gaat ze terug naar oudere tijden en klinkt een eerlijker, rauwere stem die doet denken aan de tijden van tussen haar debuutalbum Little Earthquakes tot aan Boys For Pele. Alle tracks klinken zoals Tori Amos klinkt; vol zelfvertrouwen, goed geproduceerd en vaak zwaar leunend op de toetsen van haar piano. Maar wat is het fijn om te luisteren naar tracks als What Child, Nowell of een meesterlijk vertolkt Holly, Ivy and Rose, waarop dochter Natashya meezingt. Terwijl er voor het ene nummer gebruik wordt gemaakt van meer up-tempo muziek met gitaarondersteuning (Harps Of Gold, dat overigens het minste nummer van het album is) verrast Tori later op het album weer vriend en vijand met een heuse bigband ondersteuning (Pink And Glitter).

Midwinter Graces is een hoogtepunt van de kunsten die Tori Amos zonder schijnbare moeite tentoon kan spreiden. Ik denk dan ook dat het album niet alleen tijdens de adventsperiode gedraaid kan worden, maar de meeste tracks gewoon het hele jaar door. Het is Tori in ieder geval gelukt om een kerstalbum te maken, waarbij het feest zelf op muzikale wijze ontstegen wordt.

Aanvullende informatie:

Label: Universal Republic
Speelduur: 55:58 minuten
Website: www.toriamos.com

EDITORS' CHOICE