REVIEWJamo

Jamo S 608


Jan de Jeu | 23 december 2009 | Fotografie Jan de Jeu | Jamo

Bij het horen van de merknaam Jamo ga ik in gedachten enkele tientallen jaren terug in de tijd. Naar de periode waarin ik me voor het eerst ging orienteren op wat er zoal aan geluidsapparatuur te koop was. Destijds was Jamo een belangrijke speler op de audio markt en ik herinner me nog dat ik thuiskwam met een model dat qua prijs/kwaliteit verhouding zeer gunstig afstak tegen andere concurrerende merken.

Ook al heb ik er enkele jaren mee gespeeld, ik moet bekennen dat ik het merk sindsdien een beetje uit het oog verloren heb. Totdat ik het aanbod krijg om een paar recent geïntroduceerde vloerstaande luidsprekers van dit Deense merk als tijdelijke logees in huis te halen. Daarmee doemt in mijn herinnering weer een beeld van mijn oude luidsprekers op. Dit beeld blijkt echter ernstig aan vernieuwing toe te zijn want zodra ik de grote zware doos eenmaal geopend heb liggen daarin niet de simpele rechthoekig vormgegeven speakers van weleer.

Jamo S 608

In plaats daarvan komen er twee ongelooflijk ranke donkere schoonheden uit het nauw omsluitende witte beschermingsmateriaal tevoorschijn. Het zijn de nieuwe topmodellen uit de Studio lijn, één van de zeven luidsprekerlijnen in het uitgebreide productenpakket van Jamo . Een bezoek aan hun website jamo.com maakt duidelijk waar de Studio lijn in dit geheel gesitueerd moet worden, net onder de imposante Reference lijn en de daaropvolgende Concert reeks. De S 608 is binnen de Studiolijn de grootste vloerstaander en komt daarmee boven de op Hifi.nl eerder besproken S 606. Naast deze twee vloerstaande modellen omvat de lijn nog twee typen monitor luidsprekers, de S 604 en de S 602, evenals een center speaker, de S 60 CEN en een subwoofer, de SUB 250.

S 608

Voor stereoweergave is de S 608 veruit het meest veelzijdige model uit de reeks. Net als de S 606 is het een 3 weg basreflex luidspreker. Ook gebruiken beide modellen dezelfde 25 mm tweeter, hebben ze beiden een zijwaarts afstralende woofer en een baffle breedte, of eerder ‘smalte’, van 190 mm. Maar daarmee houdt dan ook iedere vergelijking op. De S 608 wordt op elk gebied gekenmerkt door een stapje ‘meer’. De kast is met zijn hoogte van 1134 mm en diepte van 380 mm duidelijk groter ook al maakt de gelijke breedte van beide modellen dat dit visueel nauwelijks opvalt wanneer de luidspreker eenmaal opgesteld staat. De woofer van de S 608 heeft een maat van 254 mm en de extra millimeters maken dat hij in staat is om meer lucht te verplaatsen waarmee hij iets verder doorloopt in het laag; tot de respectabele waarde van 37 Hz. Voor het middengebied zijn er nu geen twee maar drie units van 127 mm beschikbaar en tot slot is hij met 90 dB ook nog iets gevoeliger. In combinatie met de nominale impedantie van 6 Ohm maakt dit de S 608 tot een voor veel versterkers eenvoudig aan te sturen luidspreker.

 

EDITORS' CHOICE