Boston Acoustics RS260/RS334

De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik deze kennismaking met Boston Acoustics speakers niet geheel onbevooroordeeld in ging. Zelf had ik nog nooit goed naar speakers van dit merk geluisterd, maar om voor mij onduidelijke redenen wordt Boston Acoustics (onterecht?) nog niet als serieus luidspreker merk gezien. Natuurlijk probeer je als recensent elk product met een open vizier tegemoet te treden, iets wat je aan de lezers verplicht bent, maar in het onderbewustzijn spelen dit soort zaken natuurlijk wel mee. Met de komst van een set RS260 monitor speakers en een set RS334 vloerstaande luidsprekers in mijn luisterruimte ga ik voor u onderzoeken of Boston Acoustics zijn positie als underdog mag inwisselen voor een favorieten rol.

Zonder nog maar een seconde gespeeld te hebben nemen de speakers al de eerste pluspunten in ontvangst ten opzichte van de concurrentie. De luidsprekers zijn op een dusdanig goede en doordachte wijze verpakt, dat zelfs veel duurdere merken hier een voorbeeld aan dienen te nemen. Iedere speaker is individueel verpakt in een antistatische stoffen hoes en de speakers zelf zijn daarnaast voorzien van transparante afneembare folie, ter bescherming van de fraaie hoogglans lak. Schitterende afwerking inclusief uitstekende verpakking, hoezen, folie en meegeleverde handschoenen. Top in deze prijsklasse!

Boston Acoustincs
Foto: importeur Boston Acoustics Benelux

De RS260 boekenplankspeaker is een monitor speaker van gemiddelde grootte, 320x200x245 millimeter om precies te zijn. Het opgegeven frequentiebereik loopt van 50Hz tot 26kHz. Er wordt gebruik gemaakt van een 25 millimeter EWB tweeter, waarbij de afkorting staat voor Extended Wide Bandwith. Grappig om te zien is het minuscule putje midden in de dome, het lijkt alsof deze bewerkt is met een eierprikker. Voor het laag wordt een 165 millimeter woofer ingezet. Om het laag nog wat kracht bij te zetten is de speaker aan de achterzijde voorzien van een reflexpoort. Daar is de set dubbel uitgevoerde aansluitterminals te vinden, stevig spul en in staat om zowel blanke draad, spades als banaanstekkers te accepteren.

Boston Acoustics

De achterzijde van de kast is voorzien van uitsparingen om de speaker, wanneer hij ingezet wordt als surround luidspreker, aan de muur te kunnen bevestigen. De fronten zijn gemakkelijk afneembaar en voor de bevestiging worden magneetjes gebruikt. Dat zorgt ervoor dat wanneer u de speakers zonder fronten gebruikt er geen lelijke gaatjes in de baffle zitten. In de RS334 vloerstaander wordt dezelfde tweeter gebruikt, echter voor het midden en laag worden vier 10 centimeter woofertjes ingezet. Mede hierdoor en uiteraard vanwege de grotere kastinhoud loopt het laag wat dieper door. Het gebruik van units met een relatief kleine doorsnede zorgt er voor dat de kast smal kan blijven. De Boston Acoustics RS334 meet slechts 1076x215x235 millimeter en neemt heel weinig vloeroppervlak in beslag. De complete RS serie, inclusief center en subwoofer, zijn uitgevoerd in hoogglans zwarte pianolak.

MERK

EDITORS' CHOICE