REVIEWSony

Sony’s Playstation 3 als mediacenter


Gastauteur | 28 januari 2010 | Sony

Het idee dat een gameplatform breder inzetbaar was, dan voor het spelen van spellen ontstond relatief vroeg. Al relatief kort na de introductie van de eerste xbox. Een game console die voor zijn tijd over indrukwekkende specificaties beschikte. Microsoft maakte het makkelijk voor softwareontwikkelaars om programma’s voor de xbox te ontwikkelen.

Daar sprong een groep open source-software ontwikkelaars op in met het programma xbmc. Voluit xbox media center geheten. Dit open source-programma maakte van de xbox een bijzonder flexibel mediacenter dat met nagenoeg ieder film- en muziekformaat overweg kon.

PlayStation 3

Het opende de ogen van de fabrikanten van gameconsoles. Achterliggend idee daarbij was natuurlijk ook dat men met games en game consoles wel kinderen en jongeren bereikte, maar nauwelijks volwassenen. Zou vader bijvoorbeeld de game console kunnen gebruiken om zijn laatste digitale foto’s met gezin en vrienden te delen zou dat de drempel tot aanschaf mogelijk verlagen.

xbmc is momenteel overigens in verschillende smaken en voor verschillende platforms te krijgen. Zo draait xbmc onder Windows, Mac OSX, Linux en op de AppleTV en zijn er ook nog andere incarnaties van als Plex en Boxee, waarvan de laatste binnenkort in combinatie met eigen hardware te koop zal zijn.

xbmc: http://xbmc.org
Plexapp: www.plexapp.com
Boxee: http://www.boxee.tv

 

EDITORS' CHOICE