REVIEW

Yuri Honing / Wired Paradise - White Tiger


Jan Luijsterburg | 10 mei 2010

White Tiger is een verslag van de wereldtournee van Yuri Honings jazzy rockband Wired Paradise. In een opstelling met twee elektrische gitaren, bas, drums en in de plaats van zang de tenorsax van Honing kan Wired Paradise heerlijk grooven maar ook als een punkband exploderen.

Yuri Honig - Wired Paradise - White TigerAls opnamelocaties worden niet alleen de Europese steden Amsterdam, Den Haag, Wenen, Cannes en de Litouwse hoofdstad Vilnius genoemd, maar ook Paramaribo en drie plaatsen in India: Mumbai, Puna en Bangalore. Als inderdaad materiaal van al die concerten gebruikt is en het ook nog klopt dat met name veel van het concert in Mumbai gebruikt is, dan moet er veel geknipt zijn. Daar is niets van te merken, op deze CD overheerst het live gevoel, met duidelijk hoorbaar enthousiast publiek erbij.

India is een belangrijke inspiratie voor Honing. Zo is de titel overgenomen van het boek van Aravind Adiga. Niet dat de sound van Wired Paradise ineens exotische trekjes gekregen heeft.

Drie composities van Honing stonden in studioversies al op het vorige album Meet Your Demons. Van de overige vier zijn twee lang uitgesponnen covers: Isobel van Björk en Space Oddity van David Bowie. Opener Patrea is van de hand van gitarist Paul Jan Bakker, bekend van onder meer Kane en Anouk. Hij speelt slechts op twee van de stukken mee, de actuele bezetting van Wired Paradise heeft naast Frank Möbus Stef van Es op gitaar. Mark Haanstra heeft op prominente wijze de plaats ingenomen van bassist Tony Overwater. Drummer Joost Lijbaart is gebleven.
 
Jazz is een taal, geen stijl, zo vindt Honing. Dat muziek geen grenzen kent wordt nogmaals bewezen met dit enerverende album.

Aanvullende informatie:
Speelduur: 52:33, 7 tracks
Label: Jazz in Motion Records  http://www.jazzinmotion.com/
Distributie: Challenge Records  http://www.challenge.nl/
Website: www.yurihoning.com

EDITORS' CHOICE