REVIEWLogitech

Logitech Harmony One


Max Delissen | 12 mei 2010 | Logitech
Gemak binnen handbereik

Universele afstandsbedieningen zijn in theorie handige dingen. Want zo`n beetje alles aan consumentenelektronica is tegenwoordig op afstand te bedienen, en in de meeste huiskamers liggen gemiddeld zo`n vier verschillende knoppendoosjes rond te slingeren, en daar ben je mooi vanaf met zo`n multi-ding.
 
Tot zover de theorie, de praktijk is een stuk weerbarstiger. Wie namelijk denkt dat een universele afstandsbediening hoe dan ook een oplossing biedt komt vaak bedrogen uit. Bij de bekende huishoudwinkel of budgetsupermarkt aangeschafte `universele` afstandsbedieningen hebben één ding gemeen: ze zijn vaak universeel onbruikbaar. Een prachtig Amerikaans gezegde luidt: “If you pay peanuts, you can expect monkeys”. Dat wil zoveel zeggen als: “je krijgt waar je voor betaalt”. Neem van mij aan: een universele afstandsbediening van minder dan, pakweg, twintig euro, is per definitie niet universeel.
 
Basisfuncties van een beperkt aantal merken en apparaten moeten via lijsten met allerlei lastige codes worden opgezocht en geprogrammeerd, maar wanneer een apparaat in je set niet in de meegeleverde lijst staat, wat dan? Als je heel veel geluk hebt biedt je nieuwe plastic toverstok de mogelijkheid om commando`s  van een originele afstandsbediening op te slaan, maar vaak heb je gewoon dikke pech. Bij de Harmony afstandsdbedieningen van Logitech is dat gedlukkig totaal anders.


 
Eerst wat historie
De Harmony reeks van Logitech is ontstaan uit de gelijknamige afstandsbediening uit 2001 van het Canadese bedrijf EasyZapper, dat in 2004 door Logitech werd overgenomen. Hun idee over universele afstandsbedieningen was totaal anders. Niet de afzonderlijke functies stonden centraal, maar zogenaamde Activities. Zo bestaat de Activity `DVD kijken` uit de bediening van de dvd-speler, de televisie, en eventueel ook nog de geluidsinstallatie, in een door de gebruiker vast te leggen volgorde. En zo is het vandaag de dag nog steeds bij Logitech Harmony afstandsbedieningen.
 
Volledige programmeerbaarheid van alle codes is daarvoor een must, en dat doe je via de computer. Een uiterst slim stukje software en een enorme, dagelijks groeiende, database op internet met codes van duizenden verschillende apparaten en merken zijn de belangrijkste ingredienten. Enig talent voor een logische planning is meegenomen, maar ook met het ontbreken daarvan bij de eindgebruiker is rekening gehouden.
 
Harmony One in de praktijk
Het is werkelijk heel simpel. Meestal zul je de afstandsbediening eerst moeten opladen. Daarvoor leg je hem in de meegeleverde cradle. Er is bewust gekozen voor interne accu`s. Gewone batterijen zouden in de volledig van verlichte knoppen voorziene Harmony One niet lang meegaan, en iedere drie dagen oplaadbare batterijen verwisselen is ook geen doen. Bovendien is de afstandsbediening in de cradle gemakkelijk terug te vinden. Gewoon aanwennen om hem elke avond voor het slapen gaan in zijn eigen `wiegje` te leggen, en je hoeft nooit meer te zoeken.
 
Download en installeer alvast de nieuwste software van de Logitech site, en sluit na de eerste oplaadronde de Harmony One met de bijgeleverde kabel aan op de computer. Een laptop met (draadloze) internetverbinding verdient de voorkeur want dan kun je lekker in de bank blijven zitten.
 
Nu wordt het tijd om even goed op te letten en na te denken, want hoewel de software op zeer duidelijke wijze een aantal stappen doorloopt waarmee je de afstandbediening helemaal op je eigen set kunt aanpassen moet je ook goed weten welke apparaten je gebruikt. En daarmee bedoel ik merk en typenummer, want die haal je bij de eerste programmeerfase uit de enorme en gestaag groeiende database van Logitech. Er zijn maar heel weinig apparaten die daar niet in staan, en als je onverhoopt zo`n exoot bezit kun je via mail een aanvraag indienen, en in vrijwel alle gevallen staan de juiste codes binnen enkele dagen online.


 
Je moet trouwens ook nadenken welke apparaten je allemaal gebruikt als je bijvoorbeeld dvd kijkt of naar de radio luistert. Want de Harmony One `denkt` in zogenaamde Activities: tv kijken, digitale muziek luisteren, dvd kijken, en ga zo maar door. Je maakt als het ware combinaties van apparaten, zodanig dat voor elke activiteit de juiste bediening is voorgeprogrammeerd.
 
De ontwerpers van de software houden daar trouwens op een slimme manier rekening mee, want je krijgt bijvoorbeeld bij elke activiteit waar een televisie in wordt gebruikt de vraag met welk apparaat je het volume wil bedienen: de televisie of de versterker. Het is aan te bevelen hier van tevoren even over na te denken, en ik voorspel dat in de meeste gevallen de versterker wint.

EDITORS' CHOICE