REVIEWRevel

Revel Performa M22 monitor luidsprekers

Er zijn heel veel luidsprekerfabrikanten in de wereld. Velen daarvan komen niet verder dan het samenbouwen van units, ergens ingekocht en in een kast gemonteerd. Filter berekenen met een computer en snel de marketingmachine opstarten. Een paar handen vol fabrikanten gaat een stap verder en werkt nauw samen met een fabrikant van units om zo optimale resultaten te behalen in geluidskwaliteit.

Dan resteert een paar daadwerkelijke pioniers, die niet alleen de kasten en de filters nauwkeurig aan luisterproeven onderwerpen, maar ook zelf de units vervaardigen. Deze laatste categorie bestaat vaak uit de bedrijven die hoge ogen gooien en juist in de meer betaalbare klasse de beste resultaten weten te behalen.

Onder hen schaart zich het Amerikaanse Revel, onderdeel van Harman International Industries. De keuze voor deze recensie is gevallen op een set goed ingespeelde monitors (het zware gebruik was aan de beschadigingen van de kasten te zien), boven een set niet ingespeelde vloerstaanders. Revel speakers vragen de nodige uren om tot hun recht te komen en daar ontbreekt bij een recensent vaak de tijd voor.

Revel

Revel mag je gerust een prestigemerk noemen van Harman. Binnen het omvangrijke bedrijf zocht men naar een topklasse luidspreker, met in gedachten een model in de middelklasse tot aan de hoogste klasse, waarvoor men ontwerper Kevin Voecks heeft aangetrokken. Een man met kennis, die daarnaast kan beschikken over de enorme resources van de Harman groep. Denk in dat verband aan meetruimtes, luisterruimtes met een carrousel waardoor speakers met een druk op de knop gewisseld kunnen worden, uitgebreide tooling, meetinstrumenten en een machinepark. Waar anderen weken of maanden moeten wachten op hun toeleverancier om een prototype te krijgen, maakt Revel zijn eigen prototype in luttele dagen. Daarmee is er geen garantie geschapen voor kwaliteit, maar daarmee komen wel de handvatten daarvoor ter beschikking. Daarna is het aan de managers en ontwerpers om creativiteit de vrije hand te geven en zo te komen tot verbeterde conventionele oplossingen of juist onconventionele producten. Revel zet zich breed in de markt met de Concerta, Performa en Ultima2 series. Voor deze recensie is een monitor uit de middenmoot gekozen, de Performa M22. Een vriendelijk ogend tweeweg systeem dat geleverd kan worden met daarvoor ontworpen stands.

De kast van de Performa M22 is in mijn geval gefineerd met kersenhoutfineer. De baffle heeft een zwarte, half matte kleur, net als de achterhelft van de kast. Het is een kwestie van smaak of u de kersen met zwarte zijkanten kunt waarderen. De achterzijde van de kast laat een forse basreflexpoort zien die het laag krachtig weet neer te zetten. Daaronder een behoorlijk dikke aluminium plaat waarop waarschijnlijk het filter zit (waarschijnlijk, de kast was niet open te maken). Met twee draaischakelaars kunt u de speaker tunen naar uw akoestiek. Voor de lage tonen kan gekozen worden tussen dicht naar de muur of een vrijstaande opstelling. De hoge tonen laten zich in vijf stappen van -1 dB tot +1dB instellen. Dat lijkt misschien niet veel, maar het is een significant verschil. Dankbaar heb ik gebruik gemaakt van de optie om het laag wat af te zwakken door de speaker op een stand te zetten en toch de instelling “dicht bij de muur” te kiezen. De M22 geeft namelijk nogal wat energie af.

De dikke baffle toont een tweeter met een titanium dome, enigszins beschermd door een paar dunne beugels. De dome is opgehangen in een zachte surround van een copolymeer en heeft een ferro-fluid in de luchtspleet om warmte snel af te voeren naar de magneet. De basunit is gemaakt met een `Organic Ceramic Composite Cone`. Van dichtbij is goed te zien dat de stofkap op een soort van verhoging is geplaatst. Volgens Revel is er een dubbel magneetsysteem gebruikt, waarbinnen een 2 inch spreekspoel, met vlakdraad gewikkeld, voor de aandrijving zorgt. Over de componenten op het filter kan ik u niet veel vertellen, behalve dat Revel zegt daar goede componenten toe te passen en de filters per paar te matchen op de units. Revel gebruikt in zijn luidsprekers uitsluitend hogere orde wisselfilters om een vlakke frequentie karakteristiek te koppelen aan een compressievrije weergave en hoge belastbaarheid. Eén van de uitgangspunten voor de ontwerpen.

Misschien is het wel handig om te weten dat de M22 stroom lust. Met zijn nominale impedantie van 6,4 Ohm en een gevoeligheid van 85dB is het geen bijzonder efficient systeem. Met een afmeting van 22 x 37 x 30 cm is een -3 dB punt van 48 Hz knap, -10 dB zit rond de 36 Hz. Het filter is in de M22 een 4e orde filter (24 dB/octaaf). Revel claimt een in-room response binnen +/- 1 dB van 46 Hz tot 16 kHz. Binnen de Performa reeks zijn verder surround speakers beschikbaar, een center, een subwoofer en vloerstaanders. Stereo is dus niet de enige optie. Wie liever geen kersenfineer in huis haalt, kan de speakers in zwart uitgevoerd krijgen. Op de website van Revel is meer en uitgebreide informatie te vinden over de Performa reeks, naast alle andere Revel types.

MERK

EDITORS' CHOICE