REVIEW

Food - Quiet Inlet


Jan Luijsterburg | 01 juli 2010

Een nieuw soort lyrische elektro-akoestische improvisatie. Zo wordt de muziek van Food aangeduid door het label ECM waarop deze band debuteert. Ooit begonnen als kwartet, maar tegenwoordig een duo van de Britse saxofonist Iain Ballamy en de Noorse drummer en knoppendraaier Thomas Stronen, uitgebreid met gasten.

De stukken op Quiet Inlet zijn afkomstig van optredens in 2007 en 2008 op het Molde Jazz Festival en in de Oslo Bla club. Niet duidelijk is of het hier om pure live-opnamen gaat, van publiek is geen spoor te bekennen. Wel vermeld is dat op vier van de zeven stukken trompettist Nils Petter Molvaer als gast meedoet, terwijl op de andere stukken de immer intrigerende Christian Fennesz te horen is met zijn typerende pruttelende elektronica, meest met een elektrische gitaar als inputsignaal.

ECM beschrijft de muziek op dit album als melodic improvising, trancelike pulses and shifting clouds of sound. Wie zich daar iets bij wil voorstellen kan het best gewoon even luisteren op ECM`s versie van wat tegenwoordig vaak luisterpaal genoemd wordt.

Een associatie die meteen opkwam is Jon Hassell, ook wanneer de trompet van Molvaer niet van de partij is. Stronen legt virtuoos percussietapijtjes met veel potten, pannen en belletjes maar kan ook stevig uitpakken. Bellamy trekt daar meest lange melodieuze lijnen overheen, afwisselend op tenor en sopraansax.

 Vooral de combinatie met Molvaer werkt sterk, zijn trompet mengt perfect met de sax. Regelmatig wordt de verstilling gezocht wordt en magie gevonden. De combinatie met de industriele klankblokken die Fennesz voortbrengt leidt tot een meer energiek resultaat. De afwisseling is bevlogen, rijk aan dynamisch contrast en ruimtelijkheid. Wollig of vaag wordt deze muziek nergens.


Aanvullende informatie:
7 tracks, speelduur 47:01
Thomas Stronen - drums, live-electronics
Iain Ballamy - tenor- and soprano saxophones
Nils Petter Molvaer - trumpet, electronics
Christian Fennesz - guitar, electronics
Label: ECM
Distributie: Challenge
ECM Player pagina

EDITORS' CHOICE