REVIEWJamo

Jamo S-426

Max Delissen | 28 juli 2010 | Jamo

In de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw begon je als nieuweling in de hifi vaak met een setje Jamo luidsprekers. Dat was namelijk een van de weinige merken dat er in slaagde om voor weinig geld een fatsoenlijk klinkende luidspreker op de markt te brengen die er ook nog eens goed uitzag.

In de jaren die toen van nu scheiden is er veel gebeurd met Jamo. Met de inmiddels legendarische kastloze R909 en R907 luidsprekers weet Jamo zich zelf in de hoogste regionen van de high-end luidsprekers te manifesteren, zonder daarbij de instapmodellen uit het oog te verliezen. Het is een model uit deze instap-serie, de S-426, dat centraal staat in deze productbespreking.


Uitpakken

De doos waarin de S-426 wordt afgeleverd op de redactie van HiFi.nl is fors, maar verhoudingsgewijs niet erg zwaar. Dat komt echter niet omdat er veel `lucht` in de doos zit, want de luidsprekers zelf zijn heel behoorlijk van formaat. Het lage gewicht wordt veroorzaakt door de lichte constructie van de luidsprekerkasten.

Een dergelijke constructie staat, dat is bekend, niet in een al te hoog aanzien bij de zgn. `klopgeesten` (audiofielen die met een simpele klop op een luidsprekerkast menen te kunnen bepalen of `het deugt`), maar wij hanteren het uitgangspunt dat aansluiten en luisteren daar nog steeds de beste manier voor is.

Bovendien: bij een bepaalde leerschool binnen de luidsprekerbouw gelden `lossy` kasten juist als uitgangspunt, waarbij de behuizing niet zo dood als een pier moet zijn, maar juist als klankkast fungeert. Om heel eerlijk te zijn weet ik niet of de ingenieurs van Jamo dit principe hebben gehanteerd, maar het werkt wel, naar later zal blijken.

De afwerking van de kasten is niet spectaculair, maar gewoon keurig. Overeenkomstig de prijsklasse is gebruik gemaakt van een kunststof laminaat met houtnerf structuur om het spaanplaat te bedekken. De gebruikte luidsprekerunits zien er netjes uit. De woofer/middentoners zijn van papier, dat nog steeds als een van de beste materialen voor luidsprekers geldt. Opvallend is verder dat het lijkt alsof er een faseplug in het hart van de spreekspoelhouder van de woofer is gemonteerd, maar het blijkt om een kegelvormige stofkap te gaan die met de conus meebeweegt. De softdome tweeter zit in een ondiep kunststof hoorntje, wat het rendement ongetwijfeld ten goede komt.

De basreflexpoort is aan de voorzijde gemonteerd, wat plaatsing dichter bij de achterwand mogelijk maakt, en de subtiel aan de zijkant uitstekende voetjes waarop de luidspreker rust zijn voorzien van een inwendige schroefdraad waarin (bij het test-exemplaar niet meegeleverde) 8 mm. spikes geschroefd kunnen worden.

De eerste indruk van de luidspreker is al met al behoorlijk positief. Je vraagt je met enige verbazing af hoe ze er toch in slagen om in deze prijsklasse een luidspreker te maken die er zo goed uitziet.

MERK

EDITORS' CHOICE