REVIEWDenon

Denon DP-A100 + DL-A100

Kilian Bakker | 18 november 2010 | Denon

Denon komt voort uit het oeroude `Nippon Columbia` wat werd opgericht in 1910. Dat betekent dat dit jaar het honderdjarig bestaan wordt gevierd, in de vorm van een lijn van gelimiteerde Anniversary Producten. Twee van die producten worden in deze recensie besproken. Denon staat tegenwoordig vooral bekend als digitaalspecialist maar de analoge wortels heeft men niet uit het oog verloren in Japan.

Het in Nederland verkrijgbare Denon platenspelerpakket bestaat uit vier modellen; de hier besproken DP-A100 en drie meer betaalbare platenspelers. Maar liefst zeven moving coil aftasters zijn momenteel verkrijgbaar, inclusief vier uitvoeringen van de DL-103. De Denon groefspeurneuzen worden nog altijd met behulp van de originele jaren 50/60 apparatuur vervaardigd.

De hoge betrouwbaarheid en muzikaliteit van de handgebouwde DL-elementen maken ze zeer geliefd bij vinylisten. De in gelimiteerde oplage vervaardigde DP-A100 en DL-A100 onderstrepen die reputatie en zijn voor de speciale gelegenheid in een feestelijk jasje gestoken. Alle Denon A100 Anniversary producten worden in een speciale verpakking geleverd (zie afbeelding van de DP-A100 doos) en dragen een vijfjarige garantie. Een gesigneerd certificaat, ondertekend door het hoofd van productie en een hardcover boek over het rijke verleden van Denon maken het geheel af.   




DP-A100

De DP-A100 kan worden gezien als een doorontwikkeling van de alom geliefde DP-1300 MkII platenspeler. Dat is reeds een stevig ding maar de DP-A100 oogt nog robuuster, mede vanwege een ruim bemeten sokkel die in diepglanzend zwarte pianolak is afgewerkt. Het is geheel volgens Denon-traditie een direct drive type met een zogeheten Quartz Lock Servo Control aansturing. Het gietaluminium draaiplateau heeft een royale diameter van 33,1 centimeter en is van binnen gedempt met siliconenrubber. Ook de basis bestaat uit gietaluminium, een typisch kenmerk van Denon`s toploopwerken. Het analoge Nippon Columbia vlaggenschip staat dan ook als een huis, met een massa van ruim 15 kilo. De Dl-A100 heeft Amerikaanse afmetingen en is dus 19 Inch breed oftewel 49 centimeter, bij 40 centimeter diep. Niet elk Europees (Engels) geproportioneerd audiomeubel zal geschikt zijn maar hetzelfde geldt natuurlijk voor VPI`s, SOTA`s en dergelijke zware jongens. De statisch gebalanceerde toonarm heeft een Jelco-achtige effectieve lengte (24,4 centimeter) en een in hoogte instelbare lagerkolom (slechts 6mm maar toch) zodat de verticale aftasthoek (VTA) van het element kan worden geoptimaliseerd.



De DP-A100 wordt verpakt in een royaal bemeten, vervoersveilige doos met twee lagen karton en styropor schelpen. Daarin treft men een behoorlijk compleet pakket aan, inclusief een kloeke stofkap, aluminium single-adapter, een microvezeldoek en een paar katoenen handschoenen. De zeventalige handleiding is taalkundig wat krom (slechts zelden zijn Japanse handleidingen dat niet) maar dankzij de vele duidelijke illustraties komt het toch helder en overzichtelijk over. Opbouw van de DP-A100 en inbouw/afregeling van de aftaster is een fluitje van een cent voor wie analoge praktijkervaring heeft en zelfs doenlijk voor minder ervaren, maar geduldige platenverzamelaars. Overigens is Denon`s advies van 54 mm overhang voor de inbouw van de meegeleverde moving coil aftaster een goed uitgangspunt. Dan staat er een imposant stuk fijnmechaniek te glanzen op het waterpas opgestelde audiomeubel. Mocht het meubel dat niet zijn; de voeten van de DP-A100 zijn in hoogte verstelbaar. Niet alleen het gedempte aluminium draaiplateau is oversized, de gehele DP-A100 is maatje XXL en zal dus niet op elk Euro-formaat meubel passen. De oer-Hollandse mentaliteit die veel waar voor haar geld eist, wordt hier geheel tevreden gesteld. De hoogglans zwart afgewerkte console vormt een aaibare, monolitische constructie die samen met het draaiplateau voor een zekere `pro` uitstraling zorgt. Qua uiterlijk design is naar de smaak van schrijver dezes het transparante DL-element meer geslaagd, dan de klassieke S-toonarmbuis die voor de feestelijkheid van een soort `goldflake` nagellak is voorzien. Dat had soberder gekund. Enfin, de afwerking van alle onderdelen is boven alle twijfel verheven. Een ander, meer praktisch detail van de toonarm, zorgde voor een tevreden glimlach: een aansluitpaneel met hoogwaardige cinchbussen en een keurig aardecontact. Kijk, dat is heel fijn; daardoor kan men zelf elk gewenst type (en lengte) interconnect toepassen. Chapeau! Het standaard meegeleverde cinchtouwtje werd dan ook na een korte luisterimpressie opzij gelegd want met de residentiële QED interconnectkabels en een losse aardedraad werden beduidend betere prestaties verkregen. De DP-A100 wordt standaard geleverd met een DL-A100 aftaster.     


DL-A100

Het DL-A100 element oogt modern maar is in feite een ware vinylveteraan; de fameuze Nippon Columbia LOMC (low output moving coil) groefspeurneus, beter bekend als de DL103. Ter verhoging van de feestvreugde is de DL-103 generator in deze uitvoering voorzien van een transparante body. Het moet gezegd; het oogt goed (doet een beetje denken aan recente ZYX en Benz Micro typen). Gezien er aan de generator niet is gesleuteld, is de opgegeven maximale uitgangsspanning nog altijd 0,3 mV (een bescheiden opgave van Denon want de meeste DL103`s halen bij 1 kilohertz met gemak 0,35 mV). De eigen spoelimpedantie is 40 Ohm, iets om rekening mee te houden wanneer men een step-up trafo gaat gebruiken. De aanbevolen afsluitimpedantie is 100 Ohm, in de praktijk zal een waarde tussen de 120 en 200 Ohm meestal goede resultaten geven. De DL-A100 wordt geleverd met dezelfde uitstekende naaldbeschermer als die van de DL-103, maar de A100 versie is gevat in een meer luxueuze verpakking, compleet met het reeds genoemde certificaat en het Denon boek. Zoals kenners reeds zullen weten, heeft de massief diamanten naaldtip (nude shank diamond) met een conische slijp en ligt de nominale naalddruk (VTF) rond de 2,5 gram.

MERK

EDITORS' CHOICE