REVIEWApple

Apple TV - van hobby naar liefhebberij

Guido de Kanter | 01 november 2011 | Apple

Niet lang na de introductie van de eerste Apple TV in 2007 noemde Steve Jobs het ding “een hobby”. Oftewel: het product had geen prioriteit, wat ook wel te merken was aan het jarenlange gelijk blijven van modellen en software. Maar in de herfst van 2010 kwam er een nieuwe versie (120 euro) op de markt, die sinds oktober 2011 eindelijk ook in Nederland verkrijgbaar is.

Deze nieuwe versie is nauw verwant aan iOS-apparaten als de iPhone en de iPad, en leunt sterk op diensten uit ‘de cloud’, zoals online videoverhuur uit de iTunes Store. Is de Apple TV met deze nieuwe versie het hobbystadium ontgroeid?

Al sinds de eerste Apple TV op de markt is, heerst er bij potentiële kopers verwarring over waarvoor het product nu eigenlijk bedoeld is, en wat voor mogelijkheden hij wel en niet biedt. Is het een Home Theater-PC? Nee. Is het dan een soort videorecorder of tv-tuner? Ook niet. Aan vrienden en kennissen omschreef ik het apparaat altijd als een ‘iPod voor je thuistheater’. De iPod maakt de inhoud van je iTunes-bibliotheek toegankelijk als je onderweg bent, en de Apple TV maakt diezelfde content beschikbaar op je televisie (eventueel aangevuld met een geluidsinstallatie, natuurlijk). Vandaar de naam.

De eerste generatie Apple TV was in feite een kleine Mac: er draait een gestripte versie op van Mac OS X 10.4 ‘Tiger’, en wat betreft de hardware is er 256 MB werkgeheugen en een 1 GHz Pentium M aan boord. (Het ding wordt ook verdacht heet, zelfs als je er niets mee aan het afspelen bent.) Muziek en films komen uit de computer, maar die hoeft niet per sé aan te staan, omdat er een harde schijf in zit. Daarop kun je, net als op een iPod, muziek en films zetten.

 
Foto: Apple TV; erg compact

Inmiddels is de eerste generatie Apple TV van Apple’s prijslijsten verdwenen, maar zijn opvolger is nog niet in Nederland verkrijgbaar. Maar dat hoeft een Nederlandse koper niet tegen te houden: diverse Nederlandse webshops bieden hem aan, en in de ons omringende landen Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië is hij wel op de markt. In de eurolanden kost hij 120 euro.

Aansluiten
Het allereerste dat opvalt aan de nieuwe Apple TV is het piepkleine formaat. Het kunststof behuizinkje uit één stuk meet 10 x 10 x 2,3 cm. Op het apparaat is een beperkt aantal aansluitingen voorhanden: beeld en geluid (HDMI), netwerk (ethernet en WiFi), geluid ‘los’ (alléén optisch digitaal, niet analoog), en ‘220’. Inderdaad: Apple slaagt erin om in dit mini-apparaat ook nog de voeding onder te brengen, in plaats van de gebruiker op te zadelen met alweer een onhandige losse adapter. Prima gedaan. Minder is dat er geen HDMI-snoer wordt bijgeleverd, een ‘accessoire’ waar de meeste winkels al gauw een paar tientjes voor vragen. Ten slotte is er ook nog een Micro USB-aansluiting aanwezig, maar die is volgens opgave van Apple bedoeld voor reparatie-doeleinden en doet standaard niets.

 
Foto: de achterzijde van de Apple TV 

Hardwarematig lijkt de Apple TV sterk op de iPad. De gebruikte Apple A4-processor, het 256 MB werkgeheugen, en de netwerkcontroller zijn allemaal hetzelfde. Ook heeft de Apple TV flashgeheugen aan boord, 8GB om precies te zijn, maar dat geheugen is niet bedoeld als opslag. iPods, iPhones en iPads, en ook de vorige Apple TV, zijn met content te vullen vanuit iTunes, maar op de nieuwe Apple TV ontbreekt die mogelijkheid. Hier is het flashgeheugen alleen bedoeld om van op te starten, en als tijdelijke opslag voor gehuurde films.


EDITORS' CHOICE