REVIEWCyrus

Cyrus 6 XPd versterker en CD6 SE CD-speler

René van Es | 12 januari 2011 | Cyrus

Het aanbod om een Cyrus versterker en een bijbehorende CD-speler te recenseren, greep ik met beide handen aan. Want als er één merk is dat zich onderscheidt in kwaliteit, vormgeving en upgrade-mogelijkheden, dan is het Cyrus wel. Vanwege de afwijkende vormgeving ten opzichte van de 43 cm apparaten pik je Cyrus met de zachtgroene displays er zo uit in het schap. Mogelijk dat diezelfde vormgeving ook tegen Cyrus werkt: het ontbreken van imposante kasten en helder blauwe lichtjes kan zo maar de indruk wekken dat Cyrus een simpel merk is. Niets is minder waar, zoals de Cyrus 6 XPd versterker en de CD6 SE CD-speler recent bewezen.


Het Engelse merk Cyrus heeft voor mij altijd een speciale klank gehad. Begin jaren ‘90 ben ik begonnen met het opbouwen van een nieuwe stereo-installatie, nadat de voorgaande sets allemaal door omstandigheden verkocht moesten worden. In een winkel in Leiden, die nog steeds bestaat met dezelfde eigenaar, kon ik voor 600 gulden een Cyrus One versterker kopen. Een paar jaar later kwamen daar Cyrus 781 luidsprekers bij, de luxe types uit de toenmalige samenwerking tussen Cyrus en Mission. Die set heeft lange tijd de basis gevormd voor uitbreidingen. De simpele reden dat ik er slecht afscheid van kon nemen, was de wijze waarop de Cyrus componenten kans zagen muziek tot leven te wekken. Toch ruimden ze een keer het veld voor duurdere en nieuwere dingen. Echter, vooral het feit dat ik de Cyrus One heb weggedaan doet nog wel eens pijn. Voor mij is dat een klassieker zoals de Quad 33/303.

Cyrus is door en door Brits. De apparatuur wordt in Groot-Brittannië ontworpen en gebouwd. Dat heeft uiteraard een prijskaartje. Enige tijd is Cyrus verbonden geweest aan een groep, maar het onderscheid tussen massafabricage in China en kleine, hoogwaardige series heeft Cyrus doen besluiten terug te keren naar de basis. Het programma van Cyrus omvat versterkers, tuners, CD-spelers en D/A-converters. Uniek zijn bij Cyrus de upgrade-mogelijkheden. Wie instapt op een bepaald niveau kan, door bijbetaling upgraden naar een hoger type. Op voorhand kun je stellen dat Cyrus niet goedkoop is (overigens een relatief begrip). De instapmodellen die hier staan kosten al 1290 euro per stuk (6 XP). Terwijl voor de ingebouwde DAC-optie nogmaals diep in de buidel moet worden getast (prijs 6 XPd is 1790 euro). Dat is nu precies het mogelijke marketing-probleem voor Cyrus: de kleine grijze of zwarte doos doet de prijs niet vermoeden. Duur is eveneens een relatief begrip, want in de kasten schuilt elektronica om de vingers bij af te likken. Superieur gebouwd en heel slim bedacht. Bovendien is de audiokwaliteit verrassend goed, maar daarover later meer.



Laten we eerst de versterker eens nader bekijken. De 6 XPd is een gewone 2 x 40 Watt versterker met als extra een ingebouwde D/A-converter. Daarmee kun je apparatuur met een digitale uitgang rechtstreeks aansluiten. Denk in dat verband aan TV-decoders, DVD-spelers, streamers zoals Logitech of Sonos en iPod-docks met een digitale uitgang. Heel handig. Het aantal in/uitgangen op deze kleine kast is duizelingwekkend. De luidspreker-aansluitingen zijn dubbel uitgevoerd. Helaas met de idiote, omgekeerde banaanstekkers die men in Groot-Brittannië veilig vindt. Een MC bus om Cyrus apparaten onderling te koppelen voor de bediening. Twee voorversterker-uitgangen (bi-amp en subwoofer), een tape-out en zes analoge ingangen, waarvan één voor AV doorkoppeling. Met de digitale print komen daar een USB ingang, twee coaxiale S/PDIF- en twee optische S/PDIF ingangen bij. Dan is er ook nog plaats gevonden voor een netsnoer en een hoofdtelefoonuitgang. De bronnen zijn individueel te benoemen, wat terug te zien is in de display. Veel specificaties geeft Cyrus niet, bovendien zijn ze niet schokkend. Waarschijnlijk wel erg realistisch! Relevant is het frequentiebereik dat groot is en loopt van 0,1 Hz tot 100 kHz binnen -3dB. Het opgegeven vermogen van 2 x 40 Watt wordt gehaald aan 8 Ohm, beide kanalen tegelijk uitgestuurd. Cijfers waar andere fabrikanten wel eens mee sjoemelen. Cyrus is volgens Britse traditie grotendeels voeding en verder de noodzakelijke elektronica. Een forse ringkerntrafo is aanwezig met de nodige afvlakking. De bediening is simpel: enkele druktoetsen op de voorzijde en een prettige volumeregelaar. De display doet ouderwets aan en is slecht te lezen bij invallend zonlicht. Toch kiest Cyrus hiervoor, omdat het een display is die de inwendige elektronica niet zal storen. Zuiverheid in het audiosignaal gaat voor cosmetica.

MERK

EDITORS' CHOICE